Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Δήλωση του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της ΝΔ κ. Σαλμά


«Σε ερώτηση που κατέθεσα προς την αρμόδια Υπουργό κα Λούκα Κατσέλη υπογράμμιζα ότι οι δράσεις της κυβέρνησης, το τελευταίο διάστημα, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των δαπανών για φάρμακα έως και 13% όταν τα συναρμόδια Υπουργεία θα μπορούσαν να εκδώσουν δελτία τιμών ήδη από το Φεβρουάριο για περίπου 1.000 σκευάσματα στο πλαίσιο της ανά διετίας ανακοστολόγησης. Αναφέρθηκα στα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης, η οποία - στις 19 Νοεμβρίου - είχε προτείνει τιμολόγηση των φαρμάκων με το μέσο όρο των 3 φθηνότερων χώρων της Ευρώπης των 26. Δύο μόλις μήνες αργότερα - με σχετική τροπολογία - η αναφορά στην Ευρώπη των 26 έγινε Ευρωζώνη και ακολούθως η Ευρωζώνη έγινε Ε.Ε. των 22 χωρών, με παράλληλη διαβεβαίωση ότι έχουμε το πιο αξιόπιστο παρατηρητήριο τιμών, που αργότερα και αυτό, με τη σειρά του, αποδείχθηκε ανύπαρκτο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εκδόθηκε αγορανομική διάταξη, στις 31/3/2010, η οποία αντικαταστάθηκε από άλλη στις 29 Απριλίου, ουσιαστικά παράνομη, αφού τιμολογεί οριζόντια τα φάρμακα, σε αντίθεση με τον ισχύοντα νόμο, ενώ επιπλέον συγκρούεται με την πρόσφατα ανακοινωθείσα λίστα φαρμάκων. Το αντίτιμο των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης καλούνται και πάλι να πληρώσουν όχι μόνο οι Έλληνες ασθενείς, που πλήττονται περισσότερο, αλλά και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα νοσοκομεία και η σχετιζόμενη με το φάρμακο επιχειρηματικότητα.

Η μοναδική απάντηση της Υπουργού ήταν γενικότητες, ασάφειες και αοριστολογίες. Με πισωγυρίσματα στο παρελθόν και εκτόξευση κατηγοριών για αδράνεια και αδιαφάνεια δεν λύνεται το ζήτημα, παρά μόνο επιτείνεται. Επιπρόσθετα, οι αιτιάσεις για μείωση των τιμών των φαρμάκων και εξοικονόμηση 1,5 δις ευρώ από πλευράς της Υπουργού καταρρίπτονται πλήρως. Το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2010 η δαπάνη έφτασε τα 750 εκ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2009 ήταν 700 εκ., δηλαδή οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν σε αύξηση της τάξεως του 7,8%.

Παράλληλα, η οριζόντια μείωση στην τιμή των φαρμάκων αδικεί τα καινούργια φάρμακα, αφού δεν μπορεί να ισοσταθμιστεί το κόστος που δαπανήθηκε για έρευνα, ενώ αντίθετα ευνοούνται τα παλαιά. Με την επαναφορά οριζόντιων μειώσεων, η κυβέρνηση αυτοαναιρείται μιας και το προηγούμενο διάστημα εισήγαγε τη λίστα φαρμάκων, που καθορίζει αναλογία μεταξύ κόστους-αποτελεσματικότητας, αντιστοιχία που - με την οριζόντια μείωση - ουσιαστικά καταργείται.

Όσον αφορά το Παρατηρητήριο Τιμών επικρατεί το απόλυτο χάος. Η ασυνεννοησία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής με την κα Υπουργό να ρίχνει όλο το βάρος των ευθυνών στην παρούσα δημοσιονομική κρίση. Φάρμακα μειώνονται στο 90%, ενώ άλλα αυξάνονται κατακόρυφα με την κυβέρνηση να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και να αμφιταλαντεύεται μεταξύ κενών υποσχέσεων για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και της προσπάθειας να δικαιολογήσει την αύξησή τους. Τέλος η κα Υπουργός απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που ετέθησαν για το ποιοι καταρτίζουν το Παρατηρητήριο Τιμών, με ποια σύμβαση έργου και πως πληρώνονται».