Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Τα νεύρα μου, τα χάπια μου, σε μια ιστοσελίδα!


Τρέλαναν τους φαρμακοποιούςΑπίστευτο κι όμως αληθινό! Δύο φορές ανέβηκε και κατέβηκε το διορθωτικό δελτίο τιμών των φαρμάκων από την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, ενώ το τελικό αναρτήθηκε τελικά χθες στις 4 το απόγευμα, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να αρχίσουν αγώνα δρόμου για να περάσουν τις νέες τιμές που θα ισχύσουν από σήμερα...
Τρέλαναν τους φαρμακοποιούς Τα παραπάνω ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων. Λουράντος, τονίζοντας πως πρώτη φορά
συμβαίνει τέτοιο απίστευτο «μπάχαλο».
Το διορθωτικό δελτίο τιμών, που προέκυψε και μετά τις ενστάσεις των φαρμακοβιομηχανιών αναρτήθηκε την Τρίτη το βράδυ, με ισχύ από Τετάρτη πρωί!
Αυτό, εξήγησε ο κ. Λουράντος, πρώτη φορά συνέβη, καθώς πάντα δίνεται διορία 1-2 ημερών προκειμένου να περάσουμε τις νέες τιμές. Ο πρόεδρος του Συλλόγου επικοινώνησε την Τετάρτη το πρωί με το υπουργείο Υγείας, λέγοντας ότι αν ισχύει αυτό τότε όλοι οι φαρμακοποιοί παρανομούν, καθώς δίνουν φάρμακα με τις παλαιές τιμές.
Λάθος συντελεστής
Αναγνωρίζοντας το λάθος τους, όπως ανέφερε ο κ. Λουράντος, κατέβασαν το δελτίο τιμών και το ανέβασαν πάλι χθες το πρωί με ισχύ από σήμερα. Ομως ο πρόεδρος του Συλλόγου εντόπισε λάθος στο συντελεστή που πολλαπλασιάζεται η χονδρική για να βγει η λιανική και είναι από το νόμο 35%, ενώ κατά λάθος μπήκε 34,98%. Οπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Λουράντος, αναγκάστηκε να στείλει στους υπεύθυνους την αγορανομική διάταξη που είχε υπογράψει πριν από 15 μέρες ο υπουργός για να πειστούν για το λάθος. Επειτα από όλα αυτά ανέβηκε στις 4 το απόγευμα το νέο δελτίο, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος, οι φαρμακοποιοί «να τρέχουν και να μη φτάνουν» για να περάσουν τις νέες τιμές.
Στο μισό το κέρδος
Το νέο δελτίο τιμών περιλαμβάνει 1.230 μειώσεις τιμών και 1.630 αυξήσεις, ενώ οι αλλαγές είναι πολύ μικρές σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, μεγάλο πλήγμα για τους φαρμακοποιούς ήταν το ότι νοσοκομειακά ή ακριβά φάρμακα μπήκαν στην κατάσταση υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα να μειωθεί στο ήμισυ το κέρδος των φαρμακοποιών. Το νέο δελτίο τιμών έχει αναρτηθεί στο site του υπουργείου Υγείας στη διεύθυνση: http:
//www.yyka.gov.gr/articles/times-farmakwn/deltia-timwn/646-deltia-timwn-farmakwn-2-8-2011. *