Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Από κόσκινο τα προνοιακά επιδόματα!

tuphlos
Ελέγχους σε 12 περιοχές της χώρας ξεκινούν οι «Ράμπο» της Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι χορηγούνται επιδόματα τυφλότητας σε εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό ατόμων. Συγκεκριμένα, έλεγχοι των επιθεωρητών Υγείας ξεκινούν, μετά από εντολή του υπουργού Υγείας, στην Άρτα, τα Γρεβενά, την Άμφισσα, τη Φλώρινα, τη Σπάρτη, τη Σάμο, τη Χίο, το Καρπενήσι, το Ηράκλειο Κρήτης, το Ρέθυμνο, τη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην Άρτα επίδομα τυφλότητας λαμβάνουν 221 άτομα σε σύνολο 1.066 αναπήρων. Στο Ρέθυμνο, το σχετικό επίδομα παίρνουν 342 άτομα όταν οι δικαιούχοι επιδόματος βαριάς αναπηρίας είναι 375, ενώ στη Ζάκυνθο
επίδομα τυφλότητας παίρνουν 625 άτομα. Εκεί, οι δικαιούχοι επιδόματος βαριάς αναπηρίας είναι μόλις 488.
«Το περίεργο που διαπιστώσαμε στις περιοχές αυτές είναι ότι ο αριθμός των ατόμων με βαριά αναπηρία είναι μικρότερος απ' αυτόν με τύφλωση. Συνήθως, όσοι παίρνουν επίδομα βαριάς αναπηρίας είναι περισσότεροι διότι πρόκειται για άθροισμα πολλών αναπηριών», αναφέρθηκε σε χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους προέδρους των προνοιακών ιδρυμάτων.
Στη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι αλλάζει το σύστημα χορήγησης επιδομάτων αναπηρίας. «Έχουν δοθεί ακόμη και διαφορετικά ποσοστά αναπηρίας από την ίδια επιτροπή στο ίδιο άτομο», τονίστηκε. Πολλοί οι οποίοι δεν ήταν ανάπηροι έθεταν άλλους λόγους προκειμένου να πάρουν ποσοστό αναπηρίας 67%. «Για παράδειγμα, αρκετοί ζητούσαν από την επιτροπή να δώσει στο παιδί τους 67% προκειμένου να αλλάξει πανεπιστημιακή σχολή, και το έπαιρναν. Τόσο απλό...».
Το υπουργείο θα προχωρήσει στη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Δικαιούχων Επιδομάτων Πρόνοιας προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στόχος της μέσω αυτής της καταγραφής είναι αφενός η καταμέτρηση  των δικαιούχων κάθε είδους επιδόματος και βοηθήματος πχ αναπηρίας, τυφλότητας, απορίας, πολυτέκνων,  αλλά  και των προϋποθέσεων που αυτοί πρέπει να πληρούν για την είσπραξή του.
Το ύψος των προνοιακών επιδομάτων που καταβάλλονται ετησίως ανέρχεται σε 6,2 δισ ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι γνωστός ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων, λόγω της διασποράς και του κατακερματισμού των φορέων που χορηγούσαν τα βοηθήματα σε διάφορα υπουργεία και φορείς. «Μάθαμε πόσα χρήματα δίδονται, δεν ξέρουμε όμως σε πόσους και κυρίως σε ποιους δίδονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Πάντως, η μέχρι τώρα εξέταση των στοιχείων δείχνει κατακόρυφη αύξηση των δικαιούχων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όπως πχ κατά τις προεκλογικές περιόδους
Η καταγραφή των δικαιούχων η οποία θα γίνει μέσω των ΚΕΠ όλης της χώρας θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο. «Από 1ης Ιανουαρίου 2012 η χώρα θα διαθέτει ενοποιημένο Μητρώο Δικαιούχων Επιδομάτων» διαβεβαίωσε ο κ. Λοβέρδος, εκτιμώντας μάλιστα ότι «με την καταγραφή και μόνο, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, των δικαιούχων θα επέλθει μείωση των καταβαλλόμενων ποσών κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».
Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας κ. Μπόλαρης, η καταγραφή θα γίνει στο πρότυπο εκείνης που ολοκληρώθηκε για τους δημοσίους υπαλλήλους. Θα κληθούν δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν στα ΚΕΠ με συγκεκριμένα δικαιολογητικά έγγραφα εντός ορισμένων προθεσμιών. Όσοι δεν καταγραφούν, δεν θα λάβουν το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό που θα τους ζητηθεί.