Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Απαράδεκτη επιστολή του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους ιατρούς...του Ηλ.Τσέρκη

Την προηγούμενη Παρασκευή προς μεγάλη μου έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ περί μη τήρησης όρων και κανόνων ιατρικής δεοντολογίας από συμβεβλημένους ιατρούς.
Δε λέω πως δεν γίνονται, αλλά δε μπορείς να εκτοξεύσεις ατεκμηρίωτες κατηγορίες προς όλο το ιατρικό προσωπικό. Η τακτική είναι παρωχημένη και ενοχλεί ο τρόπος που κατασκευάζονται και διαχέονται τέτοιου είδους κατηγορίες. Ελλείψει  ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και κανόνων λειτουργίας πως τολμούν συμπεριφέρονται με αυτόν τον  ισοπεδωτικό τρόπο;
Για να γίνω πιο σαφής:
Οι 200 επισκέψεις ως μηνιαίο πλαφόν είχε το νόημα του συμμαζέματος  από ατασθαλίες ορισμένων καταχραστών συναδέλφων. Διότι  δήλωναν  πράξεις που δεν πραγματοποιούσαν ποτέ ή σε άτομα που δεν υπήρχε ένδειξη, διογκώνοντας το ποσό που αιτούνταν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σίγουρα δεν το έκαναν όλοι, ωστόσο με την λογική αυτή επέβαλαν το μηνιαίο πλαφόν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την πραγματοποίηση των 200 επισκέψεων ανά μήνα, πράγμα που περιέγραψα και σε προηγούμενη ανάρτηση μου 12/06/12. (διαβάστε εδώ)

Έως τον Μάρτη υπήρχαν 2 πλαφόν, το εβδομαδιαίο (50) και το μηνιαίο (200). 
Από τον Μάρτη και μετά καταργήθηκε το εβδομαδιαίο πλαφόν και αυτό μέσω τηλεοπτικής συζήτησης του κ. Βουδούρη, χωρίς καμιά επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

Σε συζητήσεις με συναδέλφους τις 200 επισκέψεις τις κατανέμουν ως εξής:
  • Οι πρώτες 200 επισκέψεις του μήνα
  • 50 επισκέψεις εβδομαδιαίως
  • 10 ανά ημέρα
  • Ή οι 200 επισκέψεις κατόπιν ραντεβού τους προηγούμενους μήνες.
 Αυτή η διαφορετικότητα διαχείρισης των επισκέψεων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ είναι εν τέλη και αυτό που δημιουργεί τις υποψίες. 

Προσπαθώντας να προστατεύσουν το σύστημα, εφεύραν κανόνες που εν τέλει έκαναν το σύστημα περισσότερο διάτρητο, πολύπλοκο και χρονοβόρο. Υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία για την εισαγωγή των ασφαλισμένων στο σύστημα. 

Πρώτα σε χαρτάκι, μετά στο e-diagnosis και κατόπιν στο e-ΔΑΠΥ. Υπολογίζεται πως χρειάζονται 15 λεπτά ανά ασφαλισμένο για την διεκπεραίωση των παράλογων αυτών κανόνων που μετατρέπουν τον ιατρό σε γραμματέα. Στον χρόνο δεν υπολογίζεται η ιατρική ενασχόληση με τον ασθενή. Ένα παράλογο και συνάμα αντιπαραγωγικό σύστημα.

Ως ιατρός και ως επιστήμονας που ασκώ τους τελευταίους μήνες το ελεύθερο επάγγελμα με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση με τεράστιες δυσκολίες δεν δέχομαι να αμαυρώνουν ολόκληρο ιατρικό κλάδο και να διαταράσσεται η εμπιστοσύνη στον πλέον ευαίσθητο κομμάτι του ιατρικού λειτουργήματος. Στην σχέση ιατρού - ασθενή.
Ελπίζω να επανορθώσουν το συντομότερο και να μην βιάζονται να εξάγουν ατεκμηρίωτα και αβάσιμα συμπεράσματα που μόνο κακό κάνουν. 
ΠΗΓΗ: drtsili.blogspot.gr (IATRO-BLOG)