Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ι.Σ. Λάρισας: ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ (ΣΗΣ)

logo small
Είναι πασίγνωστο το γεγονός ότι σήμερα προκύπτουν αρκετά ζητήματα και προβληματισμοί σε σχέση με το πολυδιαφημισμένο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ). Ένα σύστημα που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες και καταλήγει να επιδεινώνει αντί να βελτιώνει τα πράγματα. 
Πολλά ερωτηματικά αιωρούνται όσον αφορά τον σχεδιασμό του, την υποστήριξή του, τον προγραμματισμό του, την πιλοτική εφαρμογή και επέκτασή του, τις μελέτες σκοπιμότητας και κυρίως την σύγκρουση «συμφερόντων» πίσω απ’ την προκήρυξη ενός τεράστιου διαγωνισμού (περίπου 24 εκατ. €) για την Ψηφιακή Στρατηγική και Εγκατάσταση ενός νέου και διαφορετικού ΣΗΣ. 
Οι ευθύνες των διοικητικών και πολιτικών αρμοδίων γι’ αυτήν την τραγελαφική κατάσταση είναι τεράστιες. Το ΣΗΣ αποτελεί ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, πιθανής κατάχρησης εξουσίας, κακής διαχείρισης πόρων και υπηρεσιών και αποδεδειγμένης κακοδιαχείρισης σε πολλαπλά επίπεδα. 
Δεν είναι όμως μόνον η μερική ή παντελής έλλειψη ηλεκτρονικού εξοπλισμού στις δημόσιες δομές του συστήματος υγείας που επιδεινώνει σήμερα το πρόβλημα. Ούτε μόνον η έλλειψη γραμμών σύνδεσης internet, που «ζητιανεύονται» από άλλους φορείς σε πολλά χωριά της περιοχής μας, υποτίθεται για να προσφέρουν λύσεις. 
Είναι κυρίως η άρνηση υιοθέτησης από την ΗΔΙΚΑ σύγχρονων εφαρμογών, που κατ’ επανάληψη έχουν προταθεί, για τον απλούστατο λόγο ότι τα λογισμικά αυτά δεν είναι δικά της και επομένως οι τσέπες των στελεχών της θα μείνουν άδειες. 
Για παράδειγμα, η αποκλειστική επιλογή της webικής τεχνολογίας για την υλοποίηση της ΗΣ, αποτελεί σήμερα μια επιλογή που έχει σοβαρά προβλήματα σε αγροτικές περιοχές και ιατρεία και που η σύνδεση στο internet περιορίζεται στη χρήση ασύρματων συνδέσεων GPRS( και όχι 3G) και η πλοήγηση στην εφαρμογή για την έκδοση συνταγών είναι υπερβολικά χρονοβόρα. Λύση στο παραπάνω θα μπορεί να δώσει το πρωτόκολλο διασύνδεσης με την ΗΣ (http.labς.opengov.gr/2011/03/15/3574). 
Μ’ αυτό, χωρίς να καταργείται η υπάρχουσα εφαρμογή ΗΣ, είναι δυνατή δημιουργία λογισμικού ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή που τρέχει τοπικά στον υπολογιστή του γιατρού ή του φαρμακοποιού και επικοινωνεί απευθείας με το ΣΗΣ για την έκδοση και την εκτέλεση της συνταγής. Υπάρχοντα λογισμικά και ERPs σε μονάδες υγείας-νοσοκομεία μπορούν να συνδεθούν με την ΗΣ. Νέα λογισμικά μπορούν να φτιαχτούν στα μέτρα και τις ανάγκες του χρήστη. 
Ο γιατρός συνθέτει την συνταγή στον υπολογιστή του και στο τέλος το λογισμικό αποστέλλει τα δεδομένα στο ΣΗΣ για να γίνει η έκδοση της συνταγής. 
Αντίστοιχα ο φαρμακοποιός εκτελεί την συνταγή απευθείας από το σύστημα αποθήκης του φαρμακείου. Έτσι περιορίζεται το φορτίο του ΣΗΣ, είναι ευκολότερη η έκδοση συνταγής, ακόμη και σε σύνδεση GPRS και μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση και εκτέλεση της συνταγής. 
Δυστυχώς αν και το συγκεκριμένο πρωτόκολλο έχει προταθεί από τον Μάρτιο του 2011, η ΗΔΙΚΑ, που ανέπτυξε η ίδια την νέα εφαρμογή, αρνείται και καθυστερεί συνεχώς την υλοποίηση του. 
Αυτή είναι μια πρόταση δεν κοστίζει και πραγματικά βελτιώνει το ΣΗΣ. Τέτοιες προτάσεις, έχουν γίνει κατ’ επανάληψη. Δυστυχώς όμως, οι κυβερνητικοί και διοικητικοί αρμόδιοι τις έχουν πετάξει στις καλένδες και με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης προσπαθούν με «μπαλώματα να δώσουν λύσεις». Εκτός και αν αυτές οι προτάσεις δεν είναι «συμφέρουσες» σε ορισμένους! 
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ