Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Δέκα τολμηρές προτάσεις για την υγεία, του Χ.Βαβουρανάκη*.

 στη Βουλή
 Η άποψη ότι το κράτος πρέπει να φροντίσει για την δημιουργία ενός συστήματος  προστασίας της υγείας του πολίτη αποκτά χαρακτήρα επείγουσας δράσης, μέτρων και αποφάσεων  στις ημέρες μας.
        Οι  εκθέσεις του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν  το πρόβλημα και οι Έλληνες, πολίτες και ιατροί, ιατροί και πολίτες, βιώνουν τις συνιστώσες του προβλήματος. Το σήμερα του Συστήματος Υγείας επιγραμματικά χαρακτηρίζεται από αποδυνάμωση των υγειονομικών περιφερειών, ανικανότητα διαχείρισης και ελέγχου του προϋπολογισμού των νοσοκομείων, χαμηλές αμοιβές, έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αποτυχία παροχής υπηρεσιών υγείας σε κάθε επίπεδο.
     ·  Η καθυστέρηση στην  καταβολή των χρημάτων στους συμβεβλημένους ιατρούς  με  τον ΟΠΑΔ ξεπερνά τους δώδεκα μήνες.
     · Οι εφημερίες στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ χωρίς κανένα οικονομικό προγραμματισμό.
Αποτελούν ελάχιστα από τα προς καταγραφή θέματα-άξονες άμεσης παρέμβασης βασισμένης στην
ριζική αναθεώρηση της στάσης της πολιτείας. Ιατροί και ασθενείς έχουμε κουραστεί να παρακολουθούμε :
       Μια πολιτεία που μοναδικό στόχο έχει την παραγωγή νέων επιστημόνων χωρίς να ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση τους .
        Μια πολιτεία που ταλαιπωρεί διαχρονικά και μεθοδευμένα τον πολίτη,  καλλιεργώντας την δυσπιστία, την οργή, την αγανάκτηση και την απογοήτευση προς τους λειτουργούς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες  του συστήματος Υγείας με θεσμούς δομές και λειτουργίες περιέργως ατελείς, σκοπίμως διαβλητούς και αδιαλείπτως αναποτελεσματικούς. Ακολουθώντας την πεπατημένη… «για όλα φταίει ο ιατρός» πρωτίστως , αλλά και ο πολίτης επειδή…. αρρώστησε.
         Μια πολιτεία που τα τελευταία τριάντα χρόνια αδυνατεί, ή δεν θέλει,  να λάβει αποφάσεις κοινής λογικής,να κάνει τομές αποφάσεων τόλμης και αποτελεσματικότητας, να δώσει λύσεις στα θέματα που αφορούν την Υγεία.
          Αυτή ακριβώς η ακατανόητα  αδιάφορη στάση,  που και σήμερα συνεχίζεται,  οδήγησε  στην συσσώρευση αλλά και στη μεγέθυνση  των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
  Το Εθνικό Σύστημα Υγείας  χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς εξαγγελίες βιτρίνας και ερασιτεχνικούς πειραματισμούς αναβαθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.
Ξεκινώντας με θεσμικές αλλαγές, δίνοντας έμφαση στην παραγωγική εκπαίδευση και αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, των πόρων και των υποδομών που διαθέτουμε ως χώρα.    
        Σε μια κρίση, όπως αυτή που βιώνουνε, η πιο τολμηρή επιλογή είναι δυνητικά η πιο επωφελής. Για τη χώρα μας, για την οικονομία μας, απαιτείται τόλμη στην υγεία .

     «Τολμώ» στην Υγεία σημαίνει ρεαλιστικό θεσμικό πλαίσιο του συστήματος.
Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Υγείας: με στόχο τον συντονισμό και την ενημέρωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας ανά διοικητική περιφέρεια.
   
      «Τολμώ» στην Υγεία σημαίνει χωροταξική και γεωγραφική αναδιάταξη των μονάδων υγείας  με κάλυψη των ειδικών αναγκών κάθε περιοχής.
   
     «Τολμώ» στην Υγεία σημαίνει παροχή υγείας ανά Διοικητική Περιφέρεια με συμμετοχή των επιστημονικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό  την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής, την καταγραφή,  την αντιμετώπιση και την πρόληψη αυτών.
Κατανομή λειτουργικών ρόλων μεταξύ των μονάδων υγείας. Αξιολόγηση έργου, δυναμικής, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.
 Προσαρμογή των Ιατρικών Συλλόγων ανά Διοικητική Περιφέρεια με ταυτόχρονη αναβάθμιση της λειτουργίας τους  με εκτελεστικές αρμοδιότητες όπως συμβαίνει στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές χώρες.
   
    «Τολμώ»  στην Υγεία σημαίνει εφαρμογή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με παράλληλη αξιοποίηση των υποδομών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε στελεχιακό δυναμικό και υποδομές, με την  καθιέρωση του οικογενειακού ιατρού,  και την ελεύθερη επιλογή ιατρού από κάθε πολίτη, αλλά και την καθολική χρήση και εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας. Διαρθρωτικές αλλαγές τύπου ΕΟΠΥΥ  οδηγούν στην εξαθλίωση τον Έλληνα ιατρό, υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας προς τον πολίτη.
    
    «Τολμώ»  στην Υγεία σημαίνει υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας  πενταετούς διάρκειας  του Ιατρικού Συλόγου με την Πολιτεία.  Είναι ο  μοναδικός τρόπος διασφάλισης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών καθώς και της ισονομίας μεταξύ των ιατρών.
       
      «Τολμώ» στην Υγεία σημαίνει  ότι τα δημόσια νοσοκομεία     αποκτούν ευθύνη, που τώρα δεν έχουν. Ευθύνη διαχείρισης  των  πόρων  τους, καθώς και ευθύνη παραγωγής έργου σε διαφανές πλαίσιο λειτουργιών.Τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να μετατραπούν σε μονάδες οικονομικής ευθύνης και ελεγχόμενης αποδοτικότητας.
Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύκολη έγκαιρη και  άμεση πρόσβαση του πολίτη στις μονάδες υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών. Η άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών  αποτελεί επιτακτική ανάγκη και θεμελιώδη λειτουργία του συστήματος.
 
     «Τολμώ» στην Υγεία σημαίνει ότι αξίωμα των προμηθειών υγείας θα πρέπει να αποτελεί η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος πάντα σε απόλυτη σχέση με την ποιότητα χρήσης των παρεχομένων υπηρεσιών. Η απλοποίηση του συστήματος με καθιέρωση μηχανογραφικού συστήματος διαχείρισης αποθεμάτων  (logistics) αποτελεί την μοναδική εγγύηση  εξορθολογισμού .
    
     «Τολμώ» στην Υγεία, σημαίνει κεντρικός σχεδιασμός,  και συντονισμός της εκπαίδευσης των λειτουργών του συστήματος υγείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε την ιατρική μετανάστευση, τους νέους ιατρούς που αδυνατούν να αναμένουν δεκαετίες για να ειδικευθούν.  Αποσύνδεση  της ημερομηνίας «κτήσης» του πτυχίου  στην εισαγωγή  για ειδικότητα  αλλά και θέσπιση κανόνων ανταγωνισμού κατά την  συνταξιοδότηση. Είναι καιρός   να επαναφέρουμε τους μετανάστες με το στηθοσκόπιο,  στην χώρα μας. Και γιατί όχι να δημιουργήσουμε μονάδες περίθαλψης ικανές να προσελκύσουν πολίτες άλλων χωρών.
    
   «Τολμώ» στην Υγεία, σημαίνει   δημιουργία Κεντρικής Επιτροπής Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης με σκοπό:
-           την κατάρτιση Ενιαίου Εκπαιδευτικού Πρόγραμματος ανά ειδικότητα  με στόχο να εξαλειφθούν οι τεράστιες διαφορές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μεταξύ των νοσοκομείων για κάθε ειδικότητα.
-           Την αξιολόγηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης ανά ιατρική ειδικότητα.
-           την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων, των εκπαιδευομένων αλλά και των εκπαιδευτών.
       
     «Τολμώ» στην Υγεία, τέλος, σημαίνει συνεχής  αξιολόγηση της λειτουργίας  και των λειτουργών του συστήματος με μοναδικό στόχο την διαρκή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη την διεύρυνση των αποτελεσμάτων τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση θεσμών και λειτουργιών.
*Ιατρός Ορθοπαιδικός, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου