Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Αυλαία στην Υπατία µετά 44 ηµέρες απεργίας πείνας


Οι µετανάστες συµφώνησαν τελικά µε τις προτάσεις της κυβέρνησης, η οποία δεν υποχώρησε από την αρχική της θέση, σύµφωνα µε την οποία δεν θα γινόταν µαζική νοµιµοποίηση µεταναστών, ούτε θα χορηγούνταν άδεια παραµονής για ανθρωπιστικούς λόγους
Με την αποδοχή των κυβερνητικών προτάσεων, οι οποίες κινούνται επακριβώς στο πλαίσιο του πρόσφατου νόµου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έληξε έπειτα από 44 ηµέρες η απεργία πείνας των µεταναστών του Μεγάρου Υπατία. Χωρίς καµία υποχώρηση από την αρχική θέση της κυβέρνησης, σύµφωνα µε την οποία δεν θα γινότανµαζική νοµιµοποίηση µεταναστών, ούτε θα χορηγούνταν άδεια παραµονήςγια ανθρωπιστικούς λόγους, οι απεργοί πείνας συµφώνησαν τελικώς να υπαχθούν στο καθεστώς ανοχής ύστερα από εξατοµικευµένη εξέταση του αιτήµατός τους. Στη χθεσινή συνάντησητων υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς και της υφυπουργού Εργασίας Αννας Νταλάρα µετους µετανάστες κατέστη σαφές πως µοναδική λύση για την παραµονή τους στηχώρα είναι να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόµος.

Μοναδική διαφοροποίηση από το υφιστάµενο καθεστώς αποτελεί η αποδοχή του αιτήµατός τους για
δυνατότητα µετάβασης στις χώρες καταγωγής τους για ανθρωπιστικούς λόγους.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τον τερµατισµό της απεργίας εξέφρασε ο κ. Ραγκούσης, επισηµαίνοντας πως είχαν τεθεί τρεις στόχοι και, όπως είπε, επιτεύχθηκαν στο σύνολό τους. Ειδικότερα, ανέφερε πως η κυβέρνηση επεδίωκε να µην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή, να µην γίνει µαζική νοµιµοποίηση και να µη διασαλευθείη κοινωνική ηρεµία.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Μετά την υποβολή αίτησης από κάθε µετανάστη ξεχωριστά και αφού γίνει η καταγραφή, ταυτοποίηση και λήψη δακτυλικών αποτυπωµάτων, οι αστυνοµικές αρχές θα αποφανθούν για την ένταξή τους στο καθεστώς ανοχής για έξι µήνες µε δυνατότητα ανανέωσης. Οπως διευκρινίστηκε, η ανανέωση θα χορηγείται κάθε φορά για ένα ακόµη εξάµηνο χωρίς ανώτατο όριο, αλλά πάντοτε έπειτα από κρίση της Αστυνοµίας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, αναφέρθηκε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη µείωση των ετών που αναφέρονται στον νόµο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και απαιτούνται για να υποβάλει αίτηση για άδεια παραµονής κάποιος µετανάστης που διαµένει ή εργάζεται στη χώρα παρανόµως. Τώρα χρειάζονται 12 έτη και θα υπάρξει σταδιακά περιορισµός προς την κατεύθυνση των 8 ετών.

Κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν την οπισθοχώρηση των µεταναστών από το αρχικό αίτηµα για απευθείας χορήγηση αδειών παραµονής στο γεγονός πως είχαν φτάσει πλέον στα όριά τους εξαιτίας της απεργίας πείνας, ενώ καθοριστικό ρόλο – σηµειώνουν τα ίδια στελέχη – έπαιξε και η απειλή απέλασής τους. Για «ταπεινωτική απόφαση» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.∆. Γιάννης Μιχελάκης, αναφέροντας πως η κυβέρνηση «υπέκυψε στον εκβιασµό των παράνοµων µεταναστών». Ασύστολα ψεύδη χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ την άποψη πως στη Ν.∆. «προσδοκούσαν διαφορετική κατάληξη από τη σηµερινή, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Η κυβέρνηση ήθελε να µην κινδυνεύσει κανείς και να µη γίνει µαζική νοµιµοποίηση

Θα παραµείνουν στο κτίριο µέχρι να ανακτήσουν δυνάµεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ

ΜΕ ΤΟΣΗΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ και φωνάζοντας πανηγυρικά συνθήµατα, οιµετανάστεςαπεργοί πείνας του Μεγάρου Υπατίαέκαναν οµόφωνα δεκτές τις προτάσεις της κυβέρνησης, γεγονός που σήµανε τη λήξη της απεργίας πείνας έπειτα από 44 ηµέρες.

Από νωρίςτο βράδυ άρχισε η σίτιση των απεργών µεελαφρύ φαγητό (σούπα). Οι µετανάστες θα παραµείνουν στο Μέγαρο Υπατία µέχρι να συνέλθουνκαι να αποκατασταθεί η κλονισµένη απότην απεργία πείνας υγεία τους, ενώ όσοιχρειαστεί να κάνουν εξετάσεις θα διακοµιστούν στο νοσοκοµείο.

«Ο αγώνας των 300 δικαιώθηκε, έστω και µερικώς. Συνεχίζουµε τον αγώνα µέχρι να µην υπάρχει κανένας µετανάστης χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα. Ενα µεγάλο ευχαριστώ στην αλληλεγγύη, στην οµάδα των γιατρών που ήταν κάθε µέρα όλο το εικοσιτετράωρο δίπλα µας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των απεργών πείνας και του Φόρουµ Μεταναστών Κρήτης Αµπντούλ Χατζί, υπό τα χειροκροτήµατα τωνµεταναστών. «Η απεργία πείνας σταµατάει», πρόσθεσε.

Είχαν προηγηθεί πολύωρες συζητήσεις µεταξύ τους για τιςκυβερνητικές προτάσεις, ενώ πριν από τη συνάντηση των εκπροσώπωντων µεταναστών µε το κυβερνητικό κλιµάκιο είχε µεταβεί στο Μέγαρο Υπατία ο Πρόεδρος τουΕρυθρού Σταυρού κ. Μαρτίνης.

Τη συµφωνία που είχε επιτευχθεί στη ΓΣΕΕ επιβεβαίωσαν οµόφωνα οι απεργοί πείνας. Μάλιστα ένας από τους εκπροσώπους τους ευχαρίστησε όσους τους υποστήριξαν και τους βοήθησαν, ενώ είπε και «ένα µεγάλο ευχαριστώ για όλη την κοινωνία που έχει καταλάβει τον δικό µας αγώνα για ποιο λόγο τον κάναµε».

ΣΤΟ Ε∆ΩΛΙΟ του κατηγορουµένου για δύο πληµµελήµατα θα καθήσουν αύριο οι δύο συνοδοί-µέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης των µεταναστών, οι οποίες κατηγορούνται ότι εµπόδισαν τη σίτισηαπεργών πείνας που νοσηλεύονται στον «Ερυθρό Σταυρό».