Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να φέρει νόμο στη Βουλή που θα εμποδίζει το κράτος να πουλήσει ακίνητη περιουσία! Και σαν να μην έφθανε αυτό υποσχέθηκε να περιλάβει ανάλογη διάταξη στο προς αναθεώρηση Σύνταγμα! Ελάχιστες υπήρξαν οι δημόσιες αντιδράσεις επειδή, προφανώς, κυριαρχεί η άποψη πως ό,τι δεν είναι κρατικό είναι κακό. Ακόμη και για τα ακίνητα, μολονότι είναι… ακίνητα. Δεν μπορεί να τα μετακινήσει κάποιος από εκεί που βρίσκονται και να τα πάει αλλού. Τα ακίνητα, επειδή είναι… ακίνητα αποτελούν, όπως όλοι γνωρίζουμε, και τον εύκολο ακίνητο στόχο των φορολογικών αρχών. Τριάντα φόροι βαρύνουν τα ατυχή ιδιωτικά ακίνητα. Ετσι ενώ η λογική θα έλεγε ότι το γενικό συμφέρον (πέρα από την ανάγκη εξυπηρέτησης του χρέους) εξυπηρετείται με το να ανήκουν τα ακίνητα σε ιδιώτες, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από τις επευφημίες της αντιπολίτευσης -δεξιάς και αριστερής- υπόσχεται ότι κανένα ακίνητο δεν θα πουληθεί. Δείγμα και αυτό του αμετανόητου κρατισμού που έχει διαλύσει την Ελλάδα.
Στην ενέργεια, η υπουργός Περιβάλλοντος καταργεί τον ημιανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) και τον ενσωματώνει στη ΔΕΗ, αντί του λογικού που θα ήταν να τον ανεξαρτητοποιήσει πλήρως από τη ΔΕΗ και να περάσει σε αυτόν και το δίκτυο μεταφοράς. Το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται από έναν ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος που επιλέγει με γνώμονα το συμφέρον των καταναλωτών και της οικονομίας. Αντί του δημοσίου συμφέροντος, η κ. Μπιρμπίλη εξυπηρετεί το στενό και στρεβλό κρατικό συμφέρον και πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Σκεφτείτε ότι για να λειτουργήσει μια μεγάλη μονάδα ανεμογεννητριών σε ένα νησί, πρέπει να μπορεί η ενέργεια που παράγεται στο νησί να μεταφερθεί και να ενωθεί με το εθνικό δίκτυο. Υπεύθυνη για τη δημιουργία του νέου δικτύου που θα συνδέσει τη μονάδα στο νησί με το εθνικό δίκτυο θα είναι η ΔΕΗ, σύμφωνα με τις επιλογές της κ. Μπιρμπίλη. Ο ανεξάρτητος παραγωγός για να λειτουργήσει θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της ΔΕΗ που είναι ο ανταγωνιστής του. Πόσο πιθανό θεωρείται να διευκολύνει τους ανταγωνιστές της η ΔΕΗ; Θα έχουμε λοιπόν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ με αυτό το καθεστώς; Οχι βέβαια. Προϋπόθεση για μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια είναι να δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην ανάγκη ύπαρξης ενός καθεστώτος ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων για όλους όσοι εμπλέκονται στον ενεργειακό τομέα. Για την ώρα, η κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλη μια απόδειξη του αθεράπευτου κρατισμού που τη διακατέχει.
Εναντιώθηκα αμέσως στην πρόταση απορρόφησης της Alpha Bank από την Εθνική με το επιχείρημα ότι ισοδυναμούσε με την κρατικοποίηση της αρχαιότερης ελληνικής ιδιωτικής τράπεζας.
Μου είπαν: «Μα καλά, η Εθνική δεν είναι κρατική». Στα χαρτιά δεν είναι, αλλά στην πράξη η σημερινή κυβέρνηση θεώρησε καλό να διώξει με συνοπτικές διαδικασίες -χωρίς να ερωτήσει τους μετόχους της τράπεζας- τον κ. Αράπογλου και να εγκαταστήσει τους κ. Ράπανο και Ταμβακάκη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού διακήρυξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν ισχυρό κρατικό τραπεζικό πυλώνα. Για να επιβεβαιώσει αυτή τη θέση δεν απάντησε καν στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για συνδυασμένη αγορά της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας και του επίσης κρατικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Τι τον θέλει η κυβέρνηση τον κρατικό τραπεζικό πυλώνα; Για να συνεχιστεί χωρίς προσκόμματα ο απαράδεκτος δανεισμός ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.; Για να μπορεί το κράτος να επιβάλει -μολονότι βρίσκεται σε κατάσταση οιονεί πτώχευσης- τη χρηματοδότηση των χρεοκοπημένων ΔΕΚΟ και χρεοκοπημένων φίλων της ή την αγορά κρατικών ομολόγων με πλασματικά χαμηλό επιτόκιο; Αν αυτά θέλει η κυβέρνηση, βρίσκεται σε κακό δρόμο· όλα είναι σε βάρος του γενικού συμφέροντος!
Τι πρέπει να γίνει;
-Να πουληθούν αμέσως μερικές εκατοντάδες μη χρησιμοποιούμενα ακίνητα του Δημοσίου (δεν χρειάζεται να περιμένουμε να τα μετρήσουμε όλα).
-Να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από τη ΔΕΗ ο ΔΕΣΜΗΕ μαζί με το δίκτυο μεταφοράς της ΔΕΗ. Μοναδικός ιδιοκτήτης του ΔΕΣΜΗΕ πρέπει να είναι το κράτος.
-Να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό η εγκατάλειψη κάθε σκέψης δημιουργίας κρατικού τραπεζικού πυλώνα.
-Να αφεθεί η Εθνική να βρει τον δρόμο της χωρίς κυβερνητικές «παραινέσεις» και «συστάσεις».
-Να ιδιωτικοποιηθούν, εδώ και τώρα, η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Με τα παραπάνω ίσως καταφέρει να πείσει η κυβέρνηση ότι απέβαλε το θανατηφόρο μικρόβιο του κρατισμού που, σε συνδυασμό με τον κομματισμό, έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία.