Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Οι περιοχές -με την υψηλότερη παραβατικότητα συνταγογράφησης στην Ελλάδα

Στον Κάμπο κάνουν...θραύση οι αγγειοχειρουργοί και γαστρεντερολόγοι, στη Μαγνησία οι ΩΡΛ και οι ψυχίατροι, ενώ στον Αλιμο οι χειρουργοί
Η «συντανονραφική συμπεριφορά» των γιατρών όπως αποτυπώνεται μέσω της επεξεργασίας των συγκεντρωθέντων στοιχείων από τον ΕΟΠΥΥ, καταδεικνύει ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου οι επαγγελματίες υγείας φέρεται να πρωταγωνιστούν στην παραβατικότητα σε σχέση με τη συνταγογράφηση κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων το α' εξάμηνο του 2013.
Ανάμεσα στις γεωγραφικές περιφέρειες, για παράδειγμα, ο νομός Λαρίσης «κατέχει» το 9% του συνολικού όγκου συνταγογράφησης. Για να γίνει κατανοητό το (τουλάχιστον) παράδοξο, τονίζεται ότι n Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει μόλις το 10% (κάτι που είναι συμβατό με τον πληθυσμό της) και μάλιστα με τον ίδιο αριθμό παραπεμπτικών και ίδιο σχεδόν αριθμό πράξεων με τη Λάρισα.

Στον ίδιο νομό αναλογούν 17.000 ευρώ για εξετάσεις ανά χίλιους κατοίκους, έναντι 10.000 ευρώ της Μαγνησίας, νομός που έρχεται δεύτερος.

Στην Αττική, ο αριθμός προσέγγιζε μόλις τις 8.000 ευρώ, ενώ στα Ιωάννινα τις 6.000 είναι δηλαδή τρεις φορές χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του νομού Λαρίσης. Τα ίδια συγκριτικά στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι n αναγραφή παραπεμπτικών από αγγειοχειρουργούς και γαστρεντερολόγους, στον νομό Λαρίσης, είναι εξαπλάσια απ' ό,τι στον νομό Αττικής!

Στο σύνολο των παραπεμπτικών, τετραπλάσιος είναι ο αριθμός στην Αττική έναντι του νομού Λαρίσης και υπερεξαπλάσιος έναντι της Μαγνησίας ενώ n ζήτηση υπηρεσιών από ωτορινολαρυγγολόγους και ψυχιάτρους στη Μαγνησία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στον νομό Αττικής!

Στον ΕΟΠΥΥ τονίζουν με νόημα ότι οι διαφορές αυτές δεν «εξηγουνται επαρκώς από τοπικά προβλήματα υγείας ή από τη διαφορετική αναλογία ιατρών της κάθε ειδικότητας ως προς τον πληθυσμό του κάθε νομού».

Αλλά ακόμα και μέσα στον ίδιο νομό παρουσιάζονται πολλά «μυστήρια» με τις συνταγογραφήσεις «όπως συμβαίνει με περιοχές της Αττικής». Ετσι στον δήμο Αλίμου παρουσιάζεται περισσότερο από 13 φορές υψηλότερη ζήτηση υπηρεσιών σε χειρουργούς απ' ό,τι ο μέσος όρος στο σύνολο της Αττικής (!) ενώ n ζήτηση γαστρεντερολόγων στη Νέα Σμύρνη είναι πέντε φορές υψηλότερη. Η υψηλότερη μέση τιμή συνταγής καταγράφηκε στον νομό Καρδίτσας (103,3 ευρώ ανά συνταγή ή 2,2 φορές n «διάμεση τιμή» που καταγράφηκε στην Αρκαδία και τα Χανιά).


Ομως στον νομό Καρδίτσας n κατά κεφαλήν δαπάνη ήταν μόλις 27% πάνω από τον μέσο όρο, κάτι που οδηγεί τους επιτελείς του ΕΟΠΥΥ στην υποψία ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην «αξία αλλά στον όγκο των συνταγών...».

Συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 γράφτηκαν πανελλαδικά 1.173.631 παραπεμπτικά για εξετάσεις, συνολικής δαπάνης 53 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 13,5 εκατ. σε αξία αφορούσαν παθολόγους και 11,2 εκατομμύρια σε καρδιολόγους.

Με το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να αυξήσει αριθμητικά τον αριθμό των γιατρών που συνταγογραφούν «υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί υπέρμετρα n προκλητή ζήτηση όπως άλλωστε έδειξε και n εξέλιξη της συνταγογράφησης κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων το περασμένο δωδεκάμηνο.

Αυτό παραδέχθηκε στην «K» στέλεχος του υπουργείου Υγείας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να τοποθετηθεί δημόσια.

«Ο συνολικός αριθμός παραπεμπτικών γενικών ιατρών και παθολόγων αφορά μόλις το 1/3 του συνόλου των παραπεμπτικών ή τα 17 από τα 53 εκατομμύρια ευρώ σε αξία του όγκου εξετάσεων.

Θα εξοικονομήσουμε χρήματα πιθανώς από τον περιορισμό των ιατρών του ΕΟΠΥΥ αλλά αν αυτή γίνει χωρίς ταυτόχρονη μηχανογράφηση κινδυνεύουμε να χάσουμε τον έλεγχο της δαπάνης λόγω της απότομης ενίσχυσης της ζήτησης, καθώς θα αυξηθεί το πλήθος των επαγγελματιών της υγείας που θα έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ»...