Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Διευκρινίσεις που αφορούν στην ορθή εκτέλεση συνταγών»

Σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ Ι" του Ν. 3816/2010: «Το Δημόσιο, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και κάθε φορέας και κλάδος ασφάλισης δικαιούχων περίθαλψης εγκρίνουν και εξοφλούν ιατρικές συνταγές μόνο εφόσον αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα που περιέχονται σε κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και μόνο για τις εγκεκριμένες ενδείξεις, όπως αυτές καθορίζονται στην περίληψη χαρακτηριστικών του φαρμακευτικού προϊόντος». 

Με το με αριθμό πρωτοκόλλου Γ55/884/Ο2-12-2012 έγγραφο της Διοίκησης του ΕΟΠΥΎ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κοινοποιήθηκε ο θετικός κατάλογος συνταγογραφούμενων σκευασμάτων ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από 15.11.2013. Ο εν λόγω κατάλογος αντικαθιστά όλους τους προηγούμενους και, ως εκ τούτου, τα ιδιοσκευάσματα που δεν περιλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο και μόνον δεν αποζημιώνονται.

  Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΎΎ {ΦΕΚ 2456/03-11-2011): «Τα φάρμακα παρέχονται μόνο εφόσον κυκλοφορούν νόμιμα, υπάρχει έγκριση να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή ανεξάρτητα από την ονομασία και τη μορφή και περιλαμβάνονται στον ενιαίο κατάλογο των συνταγογραφούμενων ιδιοσκευασμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3816/2010, όπως ισχύει. Δεν καλύπτεται η δαπάνη για φάρμακα, που περιέχονται στην αρνητική λίστα, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά·>. Συνταγές ιδιωτικών κλινικών προερχόμενες από τα αντίστοιχα συνταγολόγια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που αφορούν σε νεφροπαθείς εκτελούνται από όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία μέχρι την πλήρη εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Φαρμακεία τα οποία έχουν ορισθεί να εξυπηρετούν κλινικές που δεν διαθέτουν δικό τους φαρμακείο συνεχίζουν να εκτελούν συνταγές κλινικών όπως μέχρι σήμερα
 Όσον αφορά στη θεώρηση συνταγών επισημαίνεται ότι δεν έχει επέλθει καμία διαφοροποίηση στην κείμενη νομοθεσία. Ως εκ τούτου:
ο   Οι χειρόγραφες συνταγές από συνταγολόγιο ενιαίου τύπου του 1ΚΑ-ΕΤΑΜ στις οποίες το ποσό υπερβαίνει τα 150 ευρώ απαιτούν θεώρηση

ο Συνταγές δίμηνης διάρκειας που έχουν εκδοθεί υπό τις προϋποθέσεις του ΠΑ 121/08 απαιτούν θεώρηση
ο  Συνταγές που περιλαμβάνουν ναρκωτικά σκευάσματα απαιτούν θεώρηση βάσει των οριζομένων στο Ν. 3459/06

ο  Οι ηλεκτρονικά εκτελεσθείσες συνταγές δεν απαιτούν θεώρηση σε καμία περίπτωση
ο Οι χειρόγραφα εκτελεσθείσες συνταγές οι οποίες έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά δεν απαιτούν θεώρηση

·> Σχετικά με τα φάρμακα υψηλού κόστους σας ενημερώνουμε ότι δεν έχει επέλθει κάποια τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας. Η Διοίκηση του Οργανισμού έχει προβεί σε επανειλημμένες κοινοποιήσεις των σκευασμάτων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.