Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ολική έκλειψη σοβαρότητας!

Ο Γ. Α. Παπανδρέου στο δρόμο από το Μαξίμου προς το προεδρικό μέγαρο Το μεσημέρι είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά -ερήμην της κυβέρνησής του- ότι είναι διατεθειμένος ακόμα και να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, προκειμένου να τον πείσει για να συναινέσει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και το βράδυ ανακοίνωσε ότι θα κάνει σήμερα ανασχηματισμό και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης...
Μακρύς ο κύκλος και μέρα με τη νύχτα η τελική εξέλιξη από την αρχική πρόθεση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επέφερε ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του πρωθυπουργού και στη δημόσια εικόνα του, βάζει τα θεμέλια πλήρους ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, αλλά επί της ουσίας είναι και μια ομολογία του ότι απέτυχε να βγάλει μόνος του
τη χώρα από την κρίση.
Οι ώρες που μεσολάβησαν από την πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος ακόμα και να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μέχρι και την τελική του δήλωση, ήταν δραματικές. Πολλοί υπουργοί επικοινώνησαν με το Μαξίμου και εξέφρασαν την κατηγορηματική τους διαφωνία με τη διαφαινόμενη εξέλιξη, ενώ κάποιοι απείλησαν ακόμα και με παραίτηση. Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ανταρσίας επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις.
Η κίνηση του Γ. Παπανδρέου ξάφνιασε τους πάντες, ακόμα και τους συνεργάτες του και υπουργούς με τους οποίους συσκέφθηκε προχθές το βραδυ στο Καστρί, αφού δεν τους είχε προϊδεάσει ότι θα κάνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εκείνη είχε συμφωνηθεί να κάνει ανασχηματισμό και να ζητήσει μετά ψήφο εμπιστοσύνης. Γι' αυτό, εξάλλου, δεν είπε τίποτα για αποχώρησή του από την πρωθυπουργία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν από την επικοινωνία με τον Α. Σαμαρά.
Γιατί όμως ο πρωθυπουργός προέβη σε αυτή την κίνηση; Οι συνεργάτες του άφηναν να εννοηθεί ότι δεν την είχε σχεδιάσει, αλλά για να δείξει ότι γι' αυτόν προέχει η σωτηρία της χώρας, στη συζήτηση με τον Α. Σαμαρά έθεσε και αυτή την παράμετρο. Προφανώς δεν είχε υπολογίσει τη δραματική διάσταση που θα έπαιρνε. Ο ίδιος στο διάγγελμά του είπε πως αποσαφήνισε στον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν εξάρτησε ποτέ την ευθύνη του από αξιώματα και επέρριψε σε αυτόν το ναυάγιο της κυβέρνησης συνεργασίας.
Κορυφαίος υπουργός μάς έλεγε ότι κατ' αρχήν συνιστά μια προσωπική του ήττα, η αρχική εξέλιξη όμως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα ήταν μια «αναγκαστική επιλογή, καθώς ή αυτό θα έκανε ή θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές». Ο ίδιος υπουργός μάς είπε ότι με μια τέτοια κυβέρνηση ίσως οι δανειστές χαλαρώσουν τις πιέσεις στη χώρα, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι και οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αν θα στηριχθεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ποιους στόχους θα θέσει και ποιοι θα είναι οι υπουργοί.
Ο κ. Παπανδρέου, χθες, με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, ουσιαστικά έθεσε μόνος του τέλος στον βίο της κυβέρνησής του και άνοιξε μια σελίδα αμφισβήτησης της ικανότητάς του να διαχειριστεί την πολιτική κρίση, αλλά και το ίδιο του το κόμμα.
Ορισμένοι υπουργοί μάς έλεγαν ότι «κάνει πολιτική μόνος του, δεν τηρεί καμία θεσμική διαδικασία, δεν ενημέρωσε κανέναν...». «Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι δεν περπατήσει η κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό, πώς θα μπορέσει να γυρίσει στην πρώτερα κατάσταση...», μας είπε υπουργός που στηρίζει διαχρονικά τον κ. Παπανδρέου και ήταν ομολογουμένως σε πολύ άσχημη κατάσταση με τη χθεσινή εξέλιξη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και δεν έχει κάνει καμία δήλωση, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησε από την πρώτη στιγμή και με έντονο τρόπο. Η Αννα Διαμαντοπούλου, με άρθρο στην ιστοσελίδα της, διαφωνεί με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση τεχνοκρατών και υποστηρίζει ότι «είμαστε όρθιοι, δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας, οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες έχουμε χρέος να πράξουμε το σωστό απέναντι στη χώρα και στους πολίτες». Οπως υποστηρίζει, «η χώρα χρειάζεται νέους θεσμούς, νέα πρόσωπα, νέα πολιτική οργάνωση και προτεραιότητα πρέπει να είναι η χώρα και όχι το κόμμα». Πάντως, στο ενδιάμεσο κάποιοι υπουργοί, όπως π.χ. ο Μ. Χρυσοχοΐδης, βρήκαν «μεγάλη» την κίνηση Παπανδρέου. *