Με περίσκεψη αντιμετωπίζεται και από τον υπουργό Υγείας η «εικαζόμενη συναίνεση» για δωρεά οργάνων, όπως δήλωσε χθες, τονίζοντας πως «από την πορεία του κοινοβουλευτικού διαλόγου θα εξαρτηθεί αν επιμείνουμε στη συγκεκριμένη διάταξη», καταθέτοντας το σχετικό με τις μεταμοσχεύσεις σχέδιο νόμου στη Βουλή.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε πως «η Εκκλησία, ορισμένοι επιστημονικοί φορείς, καθώς και ορισμένοι πολίτες εκφράζουν συγκρουσιακές διαφωνίες, αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις» για το ότι θα γίνονται πλέον όλοι οι θανόντες ενήλικοι πολίτες εν δυνάμει δωρητές οργάνων με «εικαζόμενη συναίνεση», εφ' όσον δεν έχουν δηλώσει όσο ζούσαν την αντίθεσή τους.
Για το σχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις προηγήθηκε διαβούλευση επί ενάμιση μήνα, όπου συζητήθηκαν πολλά θέματα, μείζον εξ αυτών όμως αναδείχτηκε η λεγόμενη εικαζόμενη συναίνεση.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, «θα τηρείται αρχείο όπου θα καταχωρούνται οι δηλώσεις των πολιτών περί αντίθεσής τους στην αφαίρεση οργάνων τους μετά θάνατον. Κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να αποστέλλει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σχετική δήλωσή του, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής».
Ανακλητή
Για τη δήλωση αυτή δεν απαιτείται συγκεκριμένος τύπος, αρκεί να συνάγεται ρητά και αβίαστα η ακριβής βούληση του προσώπου, ενώ η δήλωση είναι ελεύθερα ανακλητή. Η ανάκληση γίνεται με νεότερη δήλωση ανάκλησης, η οποία αποστέλλεται ομοίως στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Στη συνέχεια η αρχική δήλωση διαγράφεται από το αρχείο και θεωρείται μη γενόμενη.
Αφαίρεση οργάνων από ζώντα δότη επιτρέπεται μόνον όταν πρόκειται να γίνει μεταμόσχευση στο σύζυγό του, σε ασθενή με τον οποίο ο δότης συνδέεται με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή (γονείς, παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα, αδέλφια, ξαδέλφια, ανίψια, θείοι), σε συγγενή μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αγχιστείας (γονείς και αδέλφια συζύγου), καθώς και «σε πρόσωπο με το οποίο έχει προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά».
Στην περίπτωση αυτή θα απαιτείται άδεια με δικαστική απόφαση, που εκδίδεται κατόπιν ελέγχου όλων των προϋποθέσεων αφαίρεσης οργάνου από ζώντα πρόσωπο και επιπλέον της ψυχικής υγείας του δυνητικού δότη, της προσωπικής σχέσης και του συναισθηματικού δεσμού του με τον υποψήφιο λήπτη, όπως και την ανιδιοτέλεια της προσφοράς.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι το «Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων-ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει το μεγάλο βήμα να εκπαιδεύσει συντονιστές για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι θα αναλάβουν το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς, που είναι η πράξη».