Αποδυναμώνεται συνεχώς το ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα ασθενοφόρα να παραμένουν καθηλωμένα. Οπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, το «166» αντί να ενισχύεται υποστελεχώνεται και οι πολίτες που χρειάζονται τα ασθενοφόρα να μην εξυπηρετούνται όπως θα έπρεπε. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, παρέταξαν χτες ασθενοφόρα στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και έκαναν στάση εργασίας στις 8 - 10 το πρωί.
Οπως λένε, η μία από τις δύο κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη δε χρησιμοποιείται λόγω έλλειψης προσωπικού. Μέσα στο Δεκέμβριο θα σταματήσει να λειτουργεί και η μοναδική που χρησιμοποιείται απόγευμα και βράδυ, για τουλάχιστον 10 ημέρες. Οι γιατροί είναι μόνον πέντε και χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ για να βγαίνουν οι εφημερίες, ώστε να λειτουργεί η μονάδα απόγευμα και βράδυ.
«Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα καθημερινά περιστατικά. Η προηγούμενη υπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί μεταθέσεις 25 ατόμων για τη στελέχωση της Υπηρεσίας. Οχι μόνο δεν έγιναν, αλλά εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης μετατίθενται σε όμορους νομούς αποδυναμώνοντας περισσότερο το στόλο μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Βασιλόπουλος. Στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης εργάζονται 209 άτομα και για να λειτουργήσει ομαλά απαιτούνται τουλάχιστον 230. Παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, ότι από τους 232 διασώστες που προσλήφθηκαν πανελλαδικά οι 25 θα ενίσχυαν το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, αυτό δε συνέβη.
«Είμαστε οριακά»
Με την αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ λόγω 37 μεταθέσεων υπαλλήλων πανελλαδικά, η κατάσταση χειροτερεύει για τους εργαζομένους και τους ασθενείς. «Στα Μουδανιά έμειναν μόλις οκτώ διασώστες αντί για δώδεκα. Το ασθενοφόρο βγαίνει στην κυκλοφορία μόνο με ένα διασώστη ανά βάρδια, ενώ θα έπρεπε να είναι δύο. Προχτές, σε κλήση περιστατικού, το ασθενοφόρο πήγε πρώτα στο νοσοκομείο Πολυγύρου για να... παραλάβει έναν τραυματιοφορέα και μετά να εξυπηρετήσει το συμβάν. Αυτό συνέβη λόγω αποδυνάμωσης του ΕΚΑΒ. Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές έγιναν μεταθέσεις συνολικά τεσσάρων συναδέλφων από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Από τα Μουδανιά μετατέθηκαν δύο διασώστες, οι οποίοι έως το τέλος του χρόνου θα εργαστούν σε Κομοτηνή και Ξάνθη και στη συνέχεια στην Καβάλα, ενώ από το νοσοκομείο Πολυγύρου έφυγε με μετάθεση ένας διασώστης και έχουν μείνει μόνον τέσσερις», επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, Αντώνης Αντωνόπουλος. Ο ίδιος εξηγεί ότι το Μάρτιο είχαν φύγει άλλοι τρεις διασώστες από τη Θεσσαλονίκη για Κοζάνη και ήρθε ένας. Ετσι, εντοπίζονται 21 κενές θέσεις, εκ των οποίων οι δεκαεπτά στην ανατολική Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στη δυτική. «Αναγκαζόμαστε να βγάζουμε λιγότερα ασθενοφόρα. Ενώ θα έπρεπε 30 το πρωί, 20 - 25 το απόγευμα και 15 - 16 το βράδυ, λόγω έλλειψης προσωπικού βγάζουμε 22 - 23 ασθενοφόρα το πρωί, 17 - 18 το απόγευμα και 14 το βράδυ», υπογράμμισε ο κ. Αντωνόπουλος.
Αντί να καλυφθούν τα κενά δημιουργήθηκαν και άλλα, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Ιερόθεος Γιαμουρίδης, ζητώντας να καλυφθούν και οι νέοι τομείς που υπολειτουργούν σε Πτολεμαΐδα, Ξάνθη και Ελασσόνα.