* Καλημέρα σας, είμαι ασφαλισμένη στον ΟΠΑΔ και ο γιατρός σύστησε υπέρηχο μαστού.
* Θα πρέπει να καταβάλετε το ποσό γιατί δεν καλύπτεται πλέον αυτή η εξέταση.
* Μα δεν έχω τα χρήματα και ο γιατρός κάτι βρήκε στο στήθος μου.
* Δυστυχώς, δεσποινίς, ο νόμος έτσι λέει. Να το κάνετε όταν θα έχετε τα χρήματα.
* Κι αν έχω καρκίνο και διαγνωστεί μήνες αργότερα;
Σιγή...
Εις θάνατον ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε φτώχεια καταδικάζει το ελληνικό κράτος τους 1.550.000 ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Από τον περασμένο Αύγουστο κόπηκαν 270 ιατρικές εξετάσεις και μικροεπεμβάσεις, με αποτέλεσμα οι
δημόσιοι υπάλληλοι να τις πληρώνουν από την τσέπη τους ή όταν δεν έχουν χρήματα απλώς να μην τις κάνουν. Την ίδια στιγμή, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο τα αναλώσιμα για τους χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι δεινοπαθούν, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει να τους χορηγούν φάρμακα λόγω των χρεών του Ταμείου.
Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν με τον νόμο περί «Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης» ψηφίστηκε και η μη αναγνώριση από τον ΟΠΑΔ δαπανών που δεν έχουν δημοσιευτεί σε σχετικά προεδρικά διατάγματα και δεν έχουν τιμολογηθεί. Ετσι, κόπηκαν περί τις 270 εξετάσεις και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να τις πληρώσει η τιμολόγησή τους είναι ελεύθερη από τον ιδιωτικό τομέα. Συνήθως αυτό συνεπάγεται τιμές τετραπλάσιες από αυτές που δίνει το ΙΚΑ.
«Φαγοπότι»
Με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για «μεγάλο φαγοπότι» στο Ταμείο, όσον αφορά τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται και την αναγκαιότητά τους, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μην εξοφλούνται μέσω του οργανισμού μικροεπεμβάσεις, ορθοπεδικές επεμβάσεις, εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, σπινθηρογραφήματα, μικροβιολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις, υπέρηχοι κ.λπ. Με άλλα λόγια, επειδή το κράτος δεν έχει αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου και επειδή κάποιοι έφαγαν λεφτά θα την πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και μάλιστα με την υγεία τους.
Στην περίπτωση ενός διαβητικού, όλα αυτά σημαίνουν ότι θα πρέπει να καταβάλλει ο ίδιος τα έξοδα για τα αναλώσιμα που χρειάζεται καθημερινά (βελόνες, ταινίες μέτρησης κ.λπ.) με προοπτική να τα πάρει (;) από τον ΟΠΑΔ κάποια στιγμή στο μέλλον. Επίσης, οι νεφροπαθείς δεν καλύπτονται για εξετάσεις AIDS ή ηπατίτιδας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και οι ίδιοι και όσοι κάνουν μαζί τους αιμοκάθαρση. Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται και οι καρκινοπαθείς, που δεν νοσηλεύονται διότι δεν καλύπτονται οι εξετάσεις ρουτίνας από τα δημόσια νοσοκομεία.
Οι υγιείς ασφαλισμένοι δε, που θέλουν να κάνουν προληπτικό έλεγχο βρίσκονται και αυτοί μπροστά στην κρατική αναλγησία, αφού παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα με τις τιμολογήσεις θα ήταν έτοιμο στα μέσα Οκτωβρίου, αυτό δεν έγινε. Παρόμοιες καταστάσεις είχαν συμβεί και στο παρελθόν μεταξύ παλιών και νέων τιμολογήσεων, αλλά τα διαστήματα ήταν μικρά και πάντοτε η εκάστοτε κυβέρνηση περνούσε μια ρύθμιση, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι επί μακρόν.
Τον Μάιο του 2009, όταν η κατάσταση ήταν παρόμοια με τη σημερινή, ο τότε βουλευτής της αντιπολίτευσης και νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε ερώτησή του στους συναρμόδιους υπουργούς, έκανε λόγο για «ανάλγητη απόφαση του υπουργείου Οικονομίας». Συμπλήρωνε δε ότι «οι ασφαλισμένοι παραμένουν ανασφάλιστοι και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους, αφού αρκετοί που έχουν ανάγκη απαραίτητων ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το οικονομικό κόστος». Το γιατί ο κ. Πεταλωτής δεν λέει τα ίδια στην κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί, παραμένει αδιευκρίνιστο...