Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Μειώσεις τιμών σε 93 διαγνωστικές εξετάσεις!


Μειωμένες κατά 15%-20% είναι οι νέες τιμές για 93 διαγνωστικές εξετάσεις που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτές προκύπτουν από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το οποίο υπέγραψε προχθές ο νέος υπουργός Υγείας και βρίσκεται καθ'' οδόν προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο Αν. Λοβέρδος στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, οι νέες μειωμένες τιμές θα ισχύουν πλέον για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, αρχής γενομένης από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ενώ θα ακολουθήσουν άμεσα ανάλογες μειώσεις στις τιμές των υπολοίπων διαγνωστικών εξετάσεων που αποζημιώνονται από τα ταμεία, για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση προεδρικού διατάγματος, αλλά απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο νέος υπουργός Υγείας τόνισε με έμφαση: "Οι οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας είναι περιορισμένες. Οι τάσεις της αγοράς κινήθηκαν εκτός ελέγχου και θα θέσουμε έλεγχο. Το μήνυμα είναι ''Λιγότερα κέρδη, περισσότερη λογική''".

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ανά κλινική
Την ίδια στόχευση για συγκράτηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, και ιδιαίτερα της φαρμακευτικής δαπάνης, έχει και η εγκύκλιος για τη διαχείριση της κίνησης των φαρμάκων στα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, την οποία υπέγραψε και απέστειλε ήδη ο Αν. Λοβέρδος. Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε χθες με νόημα: "Η κατανάλωση στα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν σχετίζεται με την υγεία. Δεν θέλουμε να κάνουμε τους κακούς ούτε να λέμε λόγια. Θέλουμε να εξορθολογίσουμε το σύστημα, γιατί η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει φαινόμενα που παροξύνθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια".Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κάθε νοσοκομείο θα αποστέλει ανά τρίμηνο έγγραφη αναφορά στο υπουργείο Υγείας για την κίνηση στο φαρμακείο του, με στόχο το 30% της φαρμακευτικής δαπάνης κάθε ιδρύματος να αφορά μέχρι το τέλος του 2010 κατανάλωση γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων, έναντι του 12 - 13% που αφορά σήμερα, και να έχει μειωθεί στο ίδιο διάστημα κατά 20% η φαρμακευτική δαπάνη ανά κλινική.Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Αν. Λοβέρδου είχε τον χαρακτήρα της ενημέρωσης για τις πρώτες ενέργειές του από τη νέα του θέση και δεν ήταν εφ'' όλης της ύλης, καθώς, όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν έχει προλάβει ακόμη να ενημερωθεί πλήρως για το σύνολο των θεμάτων του υπουργείου Υγείας.Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευθύνη για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) περνάει στο υπουργείο Υγείας, αλλά όχι εκείνη του ΟΠΑΠ. Την αρμοδιότητα για τα θέματα της Διατροφής και της Άθλησης αναλαμβάνει ο υφυπουργός Χρ. Αηδόνης, ενώ την ευθύνη για τους εποπτευόμενους φορείς της Υγείας και της Πρόνοιας ο υφυπουργός Μιχ. Τιμοσίδης.Σε μία προσπάθειά του να δώσει το "στίγμα" του, τέλος, ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε: "Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία".

Προς νέα κινητοποίηση οι φαρμακοποιοί
Εξάλλου, την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ από την 1η Οκτωβρίου ανακοίνωσε χθες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).Ο Σύλλογος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ΟΠΑΔ οφείλει 140 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς της δύναμης του ΦΣΑ, ενώ τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν άλλα 15 εκατ. ευρώ περίπου.Ο ΦΣΑ ανακοίνωσε επίσης ότι οι φαρμακοποιοί - μέλη του δεν θα χορηγούν από την 1η Οκτωβρίου τα 89 πολύ ακριβά φάρμακα, καθώς και ότι θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες κατά της πρακτικής των λεγομένων "παραλλήλων εξαγωγών".Ερωτηθείς σχετικά με τις τις λεγόμενες "παράλληλες εξαγωγές", ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι "για αυτό το φαινόμενο έχουν ευθύνη και οι φαρμακευτικές εταιρείες", ενώ παραδέχθηκε ότι "πρόκειται για πρακτική που δεν έχει αντιμετωπισθεί μέχρι σήμερα".