Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Τέλος στη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στον ΟΠΑΔ αποφάσισε ο ΦΣΑ.


Από την Ιη Οκτωβρίου οι φαρμακοποιοί της Αττικής δε θα χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ αλλά και άλλων Ταμείων, με απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, λόγω του υπέρογκου χρέους του ΟΠΑΔ και των άλλων Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς. Ο ΟΠΑΔ οφείλει περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα Ταμεία περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, ο ΦΣΑ αποφάσισε ότι «δεν θα χορηγούνται τα 89 Φάρμακα Υψηλού Κόστους στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών ταμείων, αντιδρώντας σε κάθε είδους εκβιασμό των φαρμακευτικών εταιρειών και των προμηθευτών των μελών του». Ο ΦΣΑ διερωτάται «πως είναι δυνατόν οι φαρμακευτικές εταιρείες να χορηγούν Φάρμακα Υψηλού Κόστους στα νοσοκομεία με πίστωση 3-4 ετών, ενώ την ίδια στιγμή, για τα ίδια φάρμακα, απαιτούν να πληρωθούν από τα φαρμακεία αυθημερόν και τοις μετρητοίς;»

Ακόμα, ο ΦΣΑ σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά επισημαίνει ότι «η τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά το φάρμακο έχει προκαλέσει την άρνηση των εταιρειών να τιμολογούν φάρμακα με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς και ο μη έλεγχος των εξαγωγών, έχει αυξήσει υπέρμετρα τις παράλληλες εξαγωγές. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά». Γι αυτό το λόγο ο ΦΣΑ θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, καταγγέλλοντας δημόσια την αδυναμία του κράτους να παρέχει την απαραίτητη φαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες του.