Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Διορθώστε την υγεία - ρίξτε βάρος στις επενδύσεις!

Επενδύσεις σε υγεία, τουρισμό, γεωργία και πράσινη ενέργεια συστήνουν τα Επιμελητήρια ώστε να μην ανακοπεί η προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση.
Ενα χρόνο μετά τη μελέτη των πέντε διμερών Επιμελητηρίων για την αναζήτηση στρατηγικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, που συνέδραμε το ΙΟΒΕ, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης εντόπισε τους τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση από την κυβέρνηση. Υγεία, τουρισμός, γεωργία και πράσινη ενέργεια είναι οι τέσσερις κλάδοι που μπορεί να εισφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ.

Με την επισήμανση ότι ελλοχεύουν «κίνδυνοι εκτροπής» και η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών θα αργήσει αρκετά να αποκατασταθεί (τα spreads παραμένουν στις 780 μονάδες βάσης) ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε για ενεργοποίηση πολιτικών σε ανταγωνιστικότητα-ανάπτυξη, θεσμούς και κοινωνικό κράτος, πέραν της σταθεροποίησης-ασφαλιστικού που έχει ήδη αρχίσει να τρέχει.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα περιορίσει τις συντάξεις στο 15% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2060 από 24% που εκτιμούσαν χωρίς αυτή, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας θα επιφέρουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%, καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών που θα συνδράμει κατά 10% το ΑΕΠ στην προσεχή 5ετία και 13% συνολικά.

Οπισθοδρομικό ΕΣΥ
Χαρακτήρισαν οπισθοδρομική τη ρύθμιση για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, που διατηρεί το παλαιό διευθυντικό καθεστώς και παρά τις διαμαρτυρίες των γιατρών. Σύμφωνα με τους μελετητές, το ισχύον πολυδιευθυντικό σύστημα διατηρεί το «κλειστό επάγγελμα» των περίπου 4.000 γιατρών που φέρουν τον τίτλο και λαμβάνουν τον μισθό του διευθυντή, μεταξύ 50 και 65 ετών, που δεν κρίθηκαν και δεν αξιολογήθηκαν ποτέ και θα παραμείνουν στις θέσεις απαγορεύοντας την είσοδο σε οποιονδήποτε άλλο γιατρό να διεκδικήσει θέση διευθυντή.

Η έλλειψη διπλογραφικού συστήματος στα 125 νοσοκομεία του ΕΣΥ στοιχίζει 2-3 δισ. ευρώ ετησίως από τη σπατάλη στις προμήθειες, ανεβάζοντας έξι και επτά φορές πάνω το κόστος των υλικών σε μια αγορά 6 δισ. ευρώ ετησίως και με περιθώρια κέρδους 200%.

**Ο διευθύνων σύμβουλος της Boston Consulting Group, Ν. Βρεττός, τόνισε πως δεν μπορεί να συνεχίσουν να μειώνονται οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις (40% χαμηλότερα από πέρυσι). Εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για την υστέρηση των εσόδων και τονίστηκε πως απαιτείται άμεσα ενεργοποίηση του φορολογικού νόμου και να περιοριστεί η υψηλή σχέση 5,5-6 εσόδων-χρέους που ευνοεί σενάρια χρεοκοπίας.

(ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)