Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Αυτοεξέταση γλυκόζης για πιο εύκολη ζωή.

Με μια βελτιστοποιημένη διαχείριση του διαβήτη, οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους μετά τα γεύματα προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο έλεγχος του διαβήτη και να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών, ιδιαίτερα των καρδιαγγειακών (IDF: Κατευθυντήρια Οδηγία για τη Διαχείριση της Μεταγευματικής Γλυκόζης, 2007).
Ως εκ τούτου, η απλή, τακτική αυτοεξέταση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες νίκες με την πάροδο του χρόνου, να καταστήσει πιο εύκολη τη ζωή με τον διαβήτη και να αποτρέψει όψιμες επιπλοκές.
Σε άτομα με φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παρακολουθούνται και
ελέγχονται αυτόματα από τον οργανισμό. Μετά το φαγητό, ο οργανισμός απελευθερώνει αρκετή ινσουλίνη για να κρατήσει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και συνήθως επιστρέφει στα προγευματικά επίπεδα μέσα σε δύο με τρεις ώρες.
Σε άτομα με εξασθενημένη ανοχή στη γλυκόζη ή με διαβήτη, ο οργανισμός επιτυγχάνει ελάχιστο ή καθόλου αυτόματο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ανεπαρκής έκκριση ινσουλίνης ή η μειωμένη ευαισθησία στη δράση της ινσουλίνης. Κατά συνέπεια, η IDF συνιστά την αυτοπαρακολούθηση της γλυκόζης αίματος (SMBG) ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα σε λιγότερο από 140 mg/dL δύο ώρες μετά το γεύμα. Αυτό το χρονικό πλαίσιο είναι σύμφωνο με τις κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσιεύτηκαν από τις περισσότερες κορυφαίες οργανώσεις για τον διαβήτη και τους ιατρικούς συλλόγους.
Σε «πραγματικό χρόνο»
Η SMBG επιτρέπει στους ανθρώπους με διαβήτη να λαμβάνουν σε «πραγματικό χρόνο» πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα γλυκόζης τους και ταυτόχρονα επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να κάνουν έγκαιρα προσαρμογές στα θεραπευτικά σχήματα για την επίτευξη και τη διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα τους εντός στόχου.
Ο νέος μετρητής σακχάρου αίματος Contour, με τα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ελέγχου που διαθέτει, δίνει τη δυνατότητα εξατομικευμένης χρήσης του, καλύπτοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες θεραπείας των ατόμων με διαβήτη. Εκτός από την ακρίβεια μέτρησης που διαθέτει - χάρη στη μοναδική τεχνολογία «Χωρίς Κωδικοποίηση» (Νο CodingTM technology)-, τη μικρή ποσότητα αίματος που απαιτείται (0,6μL) και τη μεγάλη ταχύτητα μέτρησης (5sec), ο νέος μετρητής προσφέρει στο άτομο με διαβήτη την ευελιξία να επιλέξει είτε το «βασικό» (L-1) είτε το «προηγμένο» (L-2) επίπεδο λειτουργίας, καθιστώντας τη διαχείριση του διαβήτη του όσο απλή ή όσο συγκεκριμένη θα ήθελε.
Τα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά της «προηγμένης» λειτουργίας L-2 περιλαμβάνουν:
* Επισήμανση προγευματικών και μεταγευματικών μετρήσεων με τα ειδικά μηλαράκια.
* Υπενθύμιση για μέτρηση 2,5, 2, 1,5 ή 1 ώρα μετά το γεύμα
* Προσαρμογή προσωπικών ρυθμίσεων υψηλού (ΗΙ) και χαμηλού (LO) στόχου μέτρησης, και
* Μέσους όρους προγευματικών και μεταγευματικών μετρήσεων των τελευταίων 7, 14 και 30 ημερών.