Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αποδεσμεύονται τα κονδύλια των εφημεριών?

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών αποδεσμεύονται τα κονύλια για τις ανεξόφλητες εφημερίες του 2009, συνολικού ύψους 4.432.607 ευρώ.

Το παραπάνω ποσό δεν αντιστοιχεί στο σύνολο των χρημάτων που είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών για τις εφημερίες του 2009. Κι αυτό γιατί, τα νοσοκομεία είχαν αποστείλει λανθασμένα στοιχεία, με αποτέλεσμα να δαπανηθούν λιγότερα. Μάλιστα, σε ορισμένα νοσοκομεία, υπήρξαν εκκαθαρίσεις εφημεριών την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν επιπλέον χρήματα, από την κατανομή των παραπάνω χρημάτων.

Έτσι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρμοδίων προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς, το «περίσσευμα» των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί τις επόμενες μέρες ως συμπληρωματικό κονδύλι για τις εφημερίες του περασμένου Μαρτίου.Aποτελεί ωστόσο ερώτημα το γιατί ακόμη σε ορισμένα νομαρχιακά νοσοκομεία δεν έχουν καταβληθεί οι εφημερίες Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2009,ενώ σε αλλα καταβάλλονται με περικοπές ποσών,ενώ υποτίθεται ότι υπάρχει περρίσευμα κονδυλίου.Ποιος λέει ψέμματα οι κατά τόπους ΔΥΠΕ;το υπουργείο υγείας;ή μήπως και οι δύο;

Πάντως, οι επισχέσεις εργασίας φαίνεται πως όχι μόνο θα σταματήσουν αλλά από τον ερχόμενο μήνα θα πολλαπλασιαστούν, αφού οι γιατροί αντιδρούν έντονα στην περικοπή των αποδοχών τους ενώ ζητούν εφαρμογή της κλαδικής συμφωνίας η οποία θα τους επιτρέπει να εφημερεύουν λιγότερες μέρες καθε μήνα.