Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Στο Συμβούλιο Επικρατείας για τις τιμές των φαρμάκων.

(ΠΗΓΗ HEALTHVIEW.GR)
Η πρώτη προσφυγή για το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε πριν από μερικές μέρες είναι γεγονός.

Όπως έγινε γνωστό αργά τη Δευτέρα, η Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία «Bayer Ελλάς» προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας την ακύρωση της αγορανομικής διάταξης, με βάση την οποία καταρτίστηκε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το πρώτο του 2010. Με το νέο δελτίο, προβλέπεται μείωση στις τιμές των φαρμάκων έως και 27%.

Η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων έγινε χωρίς να τηρηθούν τα κριτήρια που προβλέπει ο Ν. 3840/2010. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την αιτιολόγηση της προσφυγής, κατά την έκδοση του δελτίου τιμών δεν ελήφθη υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής

Η εταιρεία χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και παράνομη την εν λόγω αγορανομική διαταξη, η οποία - όπως υποστηρίζεται εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη νομοθετική εξουσιοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν ολόκληρη η φαρμακοβιομηχανία δεν είδε με... καλό μάτι το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Σύμφωνα μάλιστα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, «Η Αγορανομική Διάταξη για τις τιμές των φαρμάκων, που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας, προβλέποντας επίπεδες μειώσεις μέχρι 27%, θα τινάξει το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα».