Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Εξω οι φόροι χαμηλώνουν, εδώ την ανηφόρα...


Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις 24 από τις 30 χώρες-μέλη του καταγράφει ο ΟΟΣΑ το 2009, αν και η Ελλάδα φιγουράρει δεύτερη στη λίστα των φορολογικών επιβαρύνσεων για τετραμελή οικογένεια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, πτωτικά κινήθηκε κατά το περασμένο έτος το ποσοστό του εργασιακού κόστους, που αναλογεί στο κράτος υπό τη μορφή φορολογίας εισοδήματος και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (εξαιρούνται επιδόματα).

Εξέλιξη που αποδίδεται στην πολιτική περικοπής των φόρων για χαμηλά εισοδήματα και της μείωσης των εισφορών στην προσπάθεια στήριξης της καταναλωτικής δαπάνης και της απασχόλησης εν μέσω κρίσης.

Εν τούτοις, ο Οργανισμός εκφράζει αμφιβολίες για το αν αυτό θα συνεχιστεί, καθώς ήδη οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν όσο ποτέ άλλοτε την επιτακτική ανάγκη αύξησης των φορολογικών εσόδων σε μια προσπάθεια μείωσης του δανεισμού τους. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσπαθήσουν να συμφιλιώσουν την ανάγκη υποστήριξης της οικονομίας, που είναι ακόμα εύθραυστη, με την ανάγκη να κινηθούν προς μια πιο βιώσιμη δημοσιονομική πορεία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, προσθέτοντας πως «η χαμηλότερη φορολογία επί της εργασίας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανάκαμψης, αλλά μόνο ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επισημάνσεις του ΟΟΣΑ. Πολλές χώρες μείωσαν τους φόρους ειδικά στα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τις εισφορές για τους εργοδότες προκειμένου ν'' αποτρέψουν κύματα απολύσεων. Η Ελλάδα φιγουράρει στη δεύτερη θέση, με το ποσοστό της φορολογικής επιβάρυνσης στο 41,7%, μαζί με τη Γαλλία, ενώ το υψηλότερο 43,7% εμφανίζει η Ουγγαρία για τετραμελή οικογένεια και εργαζόμενο τον έναν εκ των δύο συζύγων. Τα μικρότερα ποσοστά φορολογικής επιβάρυνσης εμφανίζουν η Νέα Ζηλανδία 0,6%, η Ισλανδία 8,6% και το Λουξεμβούργο 11,2%, όταν ο μέσος όρος είναι 26% στον ΟΟΣΑ.

Το Βέλγιο (55,2%), η Ουγγαρία (53,4%) και η Γερμανία (50,9%) παρουσιάζουν από τα υψηλότερα ποσοστά φορολογικής επιβάρυνσης για άγαμο, ενώ από τα χαμηλότερα εμφανίζουν το Μεξικό (15,3%), η Νέα Ζηλανδία (18,4%) και η Κορέα (19,7%), με τον μέσο όρο να φτάνει στο 36,4% για τον ΟΟΣΑ.
(ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)