Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Οι ρυθμίσεις των νέων τιμών των φαρμάκων έφεραν κόντρες

Ψηφίστηκε τελικά την εβδομάδα που πέρασε η ρύθμιση για τις τιμές των φαρμάκων, αφού πρώτα τροποποιήθηκε και έπειτα από έντονο παρασκήνιο και την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα.

Η ρύθμιση που είχε πρωτοέρθει πριν από μερικές εβδομάδες στη Βουλή από τη Λούκα Κατσέλη, αποσύρθηκε ύστερα από την αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με όσα επεδίωκε η υπουργός, οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα θα καθορίζονταν από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφωνούσαν, ζητώντας να ισχύσει ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» και όχι της ευρωζώνης των «15». «Δεν βγαίνουμε στην Ελλάδα με τιμές Ρουμανίας» είχαν διαμαρτυρηθεί οι φαρμακοβιομήχανοι στην κυβέρνηση, και αρκετοί συμφώνησαν μαζί τους.

Υστερα από έντονες ζυμώσεις, η νέα ρύθμιση που πέρασε δέχθηκε το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. των «27», αλλά από αυτά θα παίρνουν υπόψη μόνο όσα ανακοινώνουν επίσημα στοιχεία (και δεν είναι όλα). «Οταν ζητάμε από το λαό θυσίες, πρέπει κι εμείς να κάνουμε κάτι για να μειωθούν οι τιμές όπου μπορούμε» ισχυρίζεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Αηδόνης, που πρωτοστάτησε μεταξύ των διαφωνούντων.

Ιδιαίτερα βαρύνουσα ήταν και η στάση της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Βάσως Παπανδρέου. «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένοι να συμφωνούν άκριτα με κάθε ρύθμιση που έρχεται προς ψήφιση, χωρίς να έχει συζητηθεί η θέση τους» δηλώνει. Η αδυναμία της Λούκας Κατσέλη να περάσει τη ρύθμιση ενόχλησε ιδιαίτερα το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Τόσο, που ανάγκασε τον ίδιο να το πάρει πάνω του, συγκαλώντας σύσκεψη για το θέμα με τους συναρμόδιους υπουργούς και βουλευτές των αντίστοιχων τομέων. Αφού τροποποιήθηκε ελαφρώς η ρύθμιση, επέστρεψε διορθωμένη στη Βουλή.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσει η μείωση των τιμών των φαρμάκων (κατά 20-25% λένε κυβερνητικές πληροφορίες) που είχαν αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία πενταετία. «Πριν από πέντε χρόνια η Ελλάδα ήταν η πιο φθηνή χώρα στην Ε.Ε., στις τιμές των φαρμάκων», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανιών, Θ. Κωλέτης.

«Μετά το 2005 ισχύουν οι τιμές του μέσου όρου των δύο φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης (των «15») και μία της Ε.Ε. συν της Ελβετίας». Από τότε απογειώθηκαν οι τιμές στα φάρμακα. Οι φαρμακοβιομήχανοι σήμερα δεν δείχνουν μεγάλη ανησυχία, αφού φοβόντουσαν ότι η μείωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. «Περιμένουμε να δούμε. Αν μειωθούν 50% θα ζητήσουμε να γίνει σε δόσεις 25% και 25% για να εξομαλυνθεί η αγορά» λένε. «Εχουμε 25 εργοστάσια και 15.000 εργαζόμενους» αναφέρει στην επιχειρηματολογία του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει μόλις το 13% της εγχώριας αγοράς και το 87% καλύπτουν οι πολυεθνικές. «Από τα 8 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν το 2009 για φάρμακα, μόνο τα 700 εκατομμύρια ήταν της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», αναφέρει.