Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

35 εκ. ευρώ «χαράτσι» στις ιατρικές εξετάσεις!

Πρόσθετα βάρη στα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας φέρνει η επιβολή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Δύο, δηλαδή, είναι τα «θύματα» που πλήττονται άμεσα και έμμεσα από την επιβολή ΦΠΑ στις συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας: ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας θα επιβαρυνθούν με συντελεστή ΦΠΑ 10%. Με τη συνολική αξία της αγοράς των διαγνωστικών κέντρων να υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα 350 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι τα προσδοκώμενα φορολογικά οφέλη για τα δημόσια ταμεία από την επιβολή του φόρου εκτιμώνται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή.

Τρεις κατηγορίες

Σήμερα στα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα υπάρχουν τρεις κατηγορίες πελατών, οι ιδιώτες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και σε μικρότερο ποσοστό τα Ταμεία. Βέβαια το κομμάτι της πίτας που αφορά τους ιδιώτες, πρωτίστως έχει να κάνει με τις ασφαλιστικές εταιρείες και ακολούθως με τα Ταμεία. Οι ιδιώτες κόβουν στο όνομά τους τα τιμολόγια από τις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, τα οποία καταθέτουν στη συνέχεια στις εταιρείες και στα Ταμεία τους για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Στις μικρές κλινικές το 50% και πλέον των πελατών είναι τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία και έπονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι ιδιώτες.

Το «καπέλο» στα κόστη των συγκεκριμένων υπηρεσιών υγείας, όπως αναφέρουν στην «Οικονομία» παράγοντες της ιδιωτικής υγείας, θα επιβαρύνει τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία και τους ιδιώτες μέσω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των ασφαλίστρων υγείας των ιδιωτικών εταιρειών.

Την ίδια ώρα, δηλαδή, που η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκεται κυριολεκτικά στο «κόκκινο» με τα ελλείμματα συνεχώς να διογκώνονται, αντιμετωπίζοντας πολλά από αυτά πρόβλημα βιωσιμότητας, η επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχουν τα διαγνωστικά κέντρα δημιουργεί έναν πρόσθετο πονοκέφαλο.

Από την άλλη μεριά, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν άμεσα να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη για την κάλυψη των ασφαλισμένων τους και, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι εκ προοιμίου βέβαιο πως θα προχωρήσουν άμεσα σε ανάλογες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας. Αυξήσεις, δηλαδή, όχι μικρότερες του 10%.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην επιβολή του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, αν και το αρχικό σενάριο δεν απέκλειε το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των υπηρεσιών υγείας με συντελεστή 21%.

Επιβαρύνσεις

Νέα βόμβα στα θεμέλια των Ταμείων

Το 40% των τιμολογίων των ιδιωτικών διαγωνιστικών κέντρων κόβεται σε ασφαλιστικές εταιρείες, το 40% σε ιδιώτες και το υπόλοιπο 20% σε κρατικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ κ.ά.). Στις μικρές κλινικές το 50% και πλέον των πελατών είναι τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία και έπονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι ιδιώτες.

Η επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχουν οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα αποτελεί νέα βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος με δεδομένα τα προβλήματα βιωσιμότητας.

(ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)