Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Μέσω taxis με την κάρτα τους θα πληρώνουν οι πολίτες τους φόρους από το 2016

Online πληρωμές στο taxis με τις κάρτες τους, χρεωστικές ή πιστωτικές, θα μπορούν να πραγματοποιούν οι πολίτες σε λίγο καιρό για πληρωμή φόρων.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών που παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής», οι φορολογούμενοι δε θα χρειάζεται να χρησιμοποιούν το e-banking τους ή τα portal πληρωμών για να κάνουν τις συναλλαγές αυτές.

Άμεση ενημέρωση

Θα έχουν τη δυνατότητα με τη χρήση της κάρτας τους να πληρώνουν το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας απευθείας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).
Με τον τρόπο αυτό, η ενημέρωση του λογαριασμού κάθε φορολογούμενου στο Taxis για τις πληρωμές που έχει πραγματοποιήσει θα γίνεται την ίδια ακριβώς στιγμή. 
Σήμερα μπορεί να χρειαστεί να περάσουν δύο ή και τρεις εργάσιμες ημέρες για να γίνει η ενημέρωση με τις πληρωμές που έγιναν μέσω του τραπεζικού συστήματος. 
POS παντού
Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μέσα στο 2016 καμία επιχείρηση να μην αρνείται σε πελάτη της να δεχθεί την πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Αυτό θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όλες οι επιχειρήσεις θα διαθέτουν συσκευές POS προκειμένου να δέχονται κάρτες.
Από τη στιγμή που θα υποχρεωθούν με νόμο να τοποθετήσουν στα σημεία πώλησης προϊόντων τους μηχανήματα POS, στην περίπτωση που αρνηθούν να δεχθούν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα θα τους επιβάλλονται αυστηρές ποινές.
Αλλωστε αυτό ισχύει πλέον με τα πρατήρια υγρών καυσίμων όπου όλα υποχρεωτικά διαθέτουν μηχανήματα POS.

Πλαφόν έως 100 ευρώ

Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του ποσού πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται η συναλλαγή να γίνεται με πλαστικό χρήμα (50 ευρώ ή 100 ευρώ) θα ληφθούν ως το τέλος του χρόνου.

Σε επόμενη φάση στόχος είναι να εισπράττεται ο ΦΠΑ κατά την πώληση ενός προϊόντος τη στιγμή της χρέωσης του πλαστικού χρήματος.

Στο τέλος κάθε μήνα θα γίνεται εκκαθάριση των ποσών που έχει εισπράξει η επιχείρηση από ΦΠΑ και αυτών που έχει καταβάλει και θα γίνονται οι ανάλογοι συμψηφισμοί.