Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Π.Κουρουμπλής «Δεν αλλάζει η συνταγογράφηση στα φάρμακα»!

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

HealthReport.gr:Τι απαντά o Κουρουμπλής στους «θεσμούς»
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Η συνταγογράφηση φαρμάκων με την εμπορική ονομασία των σκευάσματος, που πρόσφατα ρυθμίστηκε, θα παραμείνει ως έχει λέει στο HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας με εγκύκλιό του επέτρεψε και πάλι στους γιατρούς να συνταγογραφούν γενόσημα με την εμπορική τους ονομασία. Κάτι που είχε απαγορευτεί με παλαιότερες ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και έπειτα από απαίτηση της τρόικας.
Οι γιατροί ήταν υποχρεωμένοι να αναγράφουν στις συνταγές των φαρμάκων μόνο τη δραστική ουσία με εξαίρεση ένα ποσοστό 15%. Αποτέλεσμα όμως ήταν να μην αυξάνεται η διάθεση των γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία όμως με βάση και τις απαιτήσεις των δανειστών, θα πρέπει να αυξηθούν κάθετα.

Οι δανειστές όμως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη νυν κυβέρνηση και τις απαιτήσεις τους στον τομέα των φαρμάκων, ζητούν να υπάρχει καθολική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο υπουργός Υγείας όμως Παναγιώτης Κουρουμπλής δηλώνει στο HealthReport.gr: «Η ρύθμιση αυτή δε θα αλλάξει. Οι θεσμοί θεωρούν πως πρέπει να προωθήσουμε τα γενόσημα φάρμακα. Ας αφήσουμε λοιπόν τη ρύθμιση για 6 μήνες να εφαρμοστεί στην αγορά και μετά αν δε λειτουργήσει, το παίρνω πίσω το μέτρο.
Δεν έχουμε λόγο να το διατηρήσουμε αν δε λειτουργήσει. Αλλά ας το δούμε τουλάχιστον για 6 μήνες».
Να σημειωθεί πως οι δανειστές ζητούν ακόμη τη μείωση των τιμών των φαρμάκων ώστε να περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Ο υπουργός Υγείας επισημαίνει στο HealthReport.gr: «θέλουν και μείωση των τιμών των γενοσήμων. Εγώ έχω πει ότι στηρίζω την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα γενικά. Γι αυτό και θα πάμε σε μια ετήσια τιμολόγηση ώστε να υπάρχει ομαλότητα στην αγορά, ενώ από τις διορθώσεις τιμών τις οποίες θα κάνω τώρα θα εξοικονομήσω κοντά στα 150 εκατ. ευρώ».