Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Kλινικές- φαρμακοποιοί απειλούν με μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ

Εκρηκτικό τοπίο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τόσο από τα φαρμακεία, όσο και από τις ιδιωτικές κλινικές εξαιτίας της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στις πληρωμές των παρόχων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο Οργανισμός από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τα τέλη Απριλίου οφείλει συνολικά στους φαρμακοποιούς 550 εκατ. ευρώ για τις συνταγές του τετραμήνου, από τα οποία τα 80 εκατ. έχουν καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμα, ενώ μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες ο “λογαριασμός” των ληξιπρόθεσμων θα αγγίξει τα 230 εκατ., αφού στο ποσό θα προστεθούν και οι οφειλές του Φεβρουαρίου. 

Μόλις την Τρίτη ο ΕΟΠΥΥ κατάφερε να αποπληρώσει το 50% των οφειλών του Ιανουαρίου, δίνοντας εντολή για καταβολή 80 εκατ. ευρώ από τα 160 εκατ. συνολικά που ήταν οι δαπάνες του μήνα, αδυνατώντας να προσδιορίσει πότε θα μπορέσει να δώσει τα υπόλοιπα χρήματα. Ήδη οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε συνεχείς συσκέψεις, έχοντας επαφή και με τις εταιρείες φαρμάκου, προκειμένου να καταστρώσουν “σχέδιο αντιμετώπισης” απέναντι στην έλλειψη ρευστότητας του Οργανισμού. Παράλληλα, εκκρεμούν οι οφειλές του 2011 και του 2012, συνολικού ύψους περίπου 23 εκατ. ευρώ πανελλαδικά (από 90 εκατ. που ήταν αρχικά).

Σύμφωνα δε με τους φαρμακοποιούς, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξει πάγωμα της αγοράς φαρμάκου, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να διακοπεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, λόγω αδυναμίας των φαρμακείων να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να προμηθευθούν τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους φάρμακα. 

Την ίδια ώρα, “απέναντι” στον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται για τους ίδιους λόγους και οι ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων τουλάχιστον 50 έχουν προαναγγείλει ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους το καλοκαίρι αν συνεχιστεί και αυτό το μήνα η στάση πληρωμών από τον Οργανισμό. Με επιστολή τους μάλιστα στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών επισημαίνουν ότι ο ΕΟΟΠΥ βρίσκεται σε παύση πληρωμών από τον περασμένο Δεκέμβριο, συμπληρώνοντας πως οι ιδιωτικές κλινικές καλούνται να λειτουργήσουν σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.

Οι εκπρόσωποι των κλινικών υπολογίζουν τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ στα 600 εκατ. ευρώ προς τις 170 ιδιωτικές κλινικές της χώρας και ζητούν μια πληρωμή άμεσα και μια δεύτερη στα τέλη του μήνα, διαφορετικά, όπως τονίζουν, θα καταρρεύσουν.

Βίκυ Κουρλιμπίνη