Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Βαθαίνει η "τρύπα" στο φάρμακο

Συνεχίζεται η μηνιαία «αιμορραγία» του ΕΟΠΥΥ στη δαπάνη για το φάρμακο, που σύμφωνα με παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς είναι πλέον πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Όπως λένε οι πληροφορίες από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει ξεφύγει ήδη 110 εκατ. ευρώ, υπέρβαση που αποδίδεται αφενός στο πολύ χαμηλό όριο του φετινού κονδυλίου για το φάρμακο (2 δισ. ευρώ για όλο το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων), αφετέρου στη αδυναμία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τη συνταγογράφηση και να περιορίσει τις δαπάνες μέσω της αύξησης του όγκου κατανάλωσης των γενοσήμων.
Ανώτατο στέλεχος φαρμακευτικής από το χώρο του ΣΦΕΕ εξηγούσε μάλιστα στο Capital.gr πως αν ο ρυθμός της υπέρβασης συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε η «τρύπα» στον προϋπολογισμό για το φάρμακο θα φτάσει μέχρι τα τέλη του χρόνου τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ εάν προστεθεί και το ποσό της αναγκαστικής έκπτωσης (rebate) στην οποία προχωρούν οι εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ, τότε ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να επιτείνει την οικονομική ασφυξία στο χώρο του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη συνάντηση μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπου θα τεθεί επί τάπητος, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του ελέγχου του φαρμακευτικού προϋπολογισμού.

Την ίδια, στο επίκεντρο βρίσκονται αλλαγές αναφορικά με την τιμολόγηση των σκευασμάτων, αλλά και τον περιορισμό των υπερβάσεων. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από το χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ετοιμάζεται και νέο “ψαλίδι” στα φάρμακα, καθώς το υπουργείο Υγείας εμμένει στην απόφασή του να θέσει πλαφόν στα σκευάσματα υψηλού κόστους που προορίζονται για σπάνιες και σοβαρές νόσους. Το κόστος αυτής της ομάδας σκευασμάτων υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό από τη διοίκηση του υπουργείου.

Εντούτοις το νέο σχέδιο για ην πολιτική φαρμάκου κινείται προς το παρόν με «ρυθμούς χελώνας». Το πιθανότερο είναι πως θα προηγηθεί αναθεώρηση της λίστας με τα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία του υψηλού κόστους και στη συνέχεια θα μπει όριο στην κατανάλωσή τους.

Βίκυ Κουρλιμπίνη