Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Στόχος Κουρουμπλή η «αναβάθμιση» του νοσηλευτικού επαγγέλματος

Την απόδοση ειδικότητας και στους νοσηλευτές εξετάζει ο Π. Κουρουμπλής, που αναζητάει και τρόπους αναβάθμισης του επαγγέλματος των ΔΕ νοσηλευτών.
Ρύθμιση με την οποία θα θεσμοθετείται η υποχρεωτική λήψη ειδικότητας, φέρεται πως ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο ΒΗΜΑ FM.Η πρόβλεψη ειδικότητας θα αφορά του ΤΕ και ΠΕ νοσηλευτές, θα έχει διάρκεια ενός έτους σε νοσοκομείο του ΕΣΥ και θα είναι υπό πληρωμή, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.Σε ό,τι αφορά του ΔΕ νοσηλευτές, ο Π. Κουρουμπλής αναζητάει τρόπους για να αναβαθμίσει το επάγγελμα, με πιθανότερο σενάριο την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ με κατατακτήριες εξετάσεις.
Επιπλέον, η Αριστοτέλους ετοιμάζει την επανακατάθεση του Καθηκοντολογίου.Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) εξέφρασε την ικανοποίησή την για την άμεση ανταπόκριση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. «Χαιρετίζουμε τη χθεσινή εξαγγελία του Υπουργού κου Κουρουμπλή, αναφορικά με την πρόθεσή του για μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση που του προτείναμε, στο ζήτημα των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Όπως διευκρινίζεται, στην πρόταση της Ομοσπονδίας για ενιαία Πανεπιστημιακού Επιπέδου Νοσηλευτική Εκπαίδευση με δυνατότητα πρόσβασης και των νοσηλευτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προβλέπεται η θεσμοθέτηση ενός έτους Ειδικότητας επ΄αμοιβή μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών, η οποία θα μοριοδοτείται στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.
«Ταυτόχρονα, προτείναμε οι προσλήψεις στο εξής να γίνονται στοχευμένα, κυρίως σε ότι αφορά τα Τμήματα υψηλής εξειδίκευσης, ώστε το Νοσηλευτικό Προσωπικό που θα προσλαμβάνεται, να είναι ήδη ειδικευμένο στο αντικείμενο», προσθέτει η ΠΑΣΟΝΟΠ.