Σάββατο, 16 Μαΐου 2015

Φύγε claw back --- Έλα υπο-κοστολόγηση


Μπορεί ο Υπουργός Υγείας να ανακοίνωσε με άνεση την επικείμενη κατάργηση του clawback - πάγιο αίτημα των παρόχων του ΕΟΠΥΥ - αλλά τα χειροκροτήματα ακόμη ν’ ακουστούν... 
Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο θέμα κάνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ, Άννα Μαστοράκου, η οποία υποστηρίζει ότι το μέτρο απλά θα αντικατασταθεί από το «φασόν κούρεμα» στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων.
Η ίδια αναδεικνύει τον επικοινωνιακό χαρακτήρα της εξαγγελίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή, η οποία δεν θα αλλάξει τη σκληρή πραγματικότητα για τα μικρομεσαία διαγνωστικά εργαστήρια, δεδομένης της αδυναμίας τους να προσαρμοστούν με την ίδια ευκολία όπως οι συνεταιρισμοί ιατρών και τα εργαστήρια αναφοράς, σε πιθανή υποκοστολόγηση των εξετάσεων, στο πλαίσιο «κλειστών» προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ.

«Ο ΕΟΠΥΥ επανέρχεται, αθετώντας επιδεικτικά την αρνητική άποψη του ΠΙΣ και των συλλόγων των εργαστηριακών ιατρών για την υποκοστολόγηση των εξετάσεων, και αδιαφορώντας για την υπεράσπιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και τους κινδύνους που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία, η λογική της άκριτης πολλαπλής μειοδοσίας» τονίζει η κ. Μαστοράκου. 

Και συμπληρώνει «Είναι προφανές ότι ο στόχος της ολοκληρωμένης κατάκτησης της ΠΦΥ από τα μεγάλα συμφέροντα του χώρου της υγείας δεν έχει εγκαταλειφθεί και έχει επανέλθει δριμύτερος, μεταμφιεσμένος και προσαρμοσμένος στο παρόν πολιτικό σκηνικό. Με τη συνταγή της υποκοστολόγησης αλά φασόν».

Προς ενίσχυση της θέσης της, η πρόεδρος του ΙΣΠ, χρησιμοποιεί συγκεκριμένα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την επικράτηση του «δικαίου της ζούγκλας». 

Για παράδειγμα, λέει ότι η σύγκριση των τιμών με το κόστος στο δημόσιο τομέα στηρίζεται σε μία μελέτη με δεδομένα του 2010, με πολλές παραλείψεις στην εκτίμηση του κόστους λειτουργίας ενός δημόσιου εργαστηρίου. 

Επίσης, τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα που ν’ αποδεικνύει ότι οι τιμές που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι μεγάλες σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν πολλαπλάσιο πληθυσμό. 

Ακόμη, αναδεικνύει γιατί τα όρια αναγραφής των εξετάσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών λειτουργούν ως «συνταγή θανάτου» για τα μικρομεσαία εργαστήρια. 

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει και την απουσία μνείας για την τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών, σημειώνοντας ότι τα αναλώσιμα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.

Η Πρόεδρος του ΙΣΠ καταλήγει, προειδοποιώντας ότι το εγχείρημα ουσιαστικά ευνοεί τις αστικές περιοχές (προς όφελος των μεγάλων ομίλων), ενώ αποδυναμώνει κι άλλο τις παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές που θα απογυμνωθούν τελείως από υπηρεσίες διάγνωσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της ΕΔΩ.