Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

«Καταρρέει» το Ιπποκράτειο



Με το μισό από το προβλεπόμενο προσωπικό, πετσοκομμένο προϋπολογισμό και εξαντλητικά ωράρια, αλλά με απλήρωτη εργασία, προσπαθεί να «σταθεί στα πόδια» του το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Οι εργαζόμενοι περιγράφουν σε υπόμνημά τους προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι οι συνθήκες είναι εξουθενωτικές, με ανάλογες επιπτώσεις στους ασθενείς, όπως μεγάλες λίστες αναμονής για εξετάσεις και επεμβάσεις και απίστευτη ταλαιπωρία. Όπως υπογραμμίζουν, η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς και είναι επείγον να ληφθούν μέτρα, καθώς το νοσοκομείο δεν θα αντέξει να «βγάλει» τη χρονιά!
«Στα μνημονιακά χρόνια, η εικόνα χειροτερεύει αλλά την ίδια ώρα έχει αυξηθεί η προσέλευση του κόσμου, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης που έχει υποστεί ο Έλληνας πολίτης. Επιπλέον, αυξάνεται ο ήδη μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων, με αποτέλεσμα την περισσότερη επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Ολα αυτά σε ένα νοσοκομείο που αποτελεί το μοναδικό μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το μοναδικό αιμορροφιλικό κέντρο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα»,
δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λάζαρος Λαζούλας.


Χωρίς προσωπικό
Η ελλιπής στελέχωση είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Ιπποκράτειου. «Η έλλειψη προσωπικού σε όλες τις κατηγορίες, η αθρόα αποχώρηση προς συνταξιοδότηση τα τελευταία χρόνια και οι μηδενικές προσλήψεις έφεραν σε απόγνωση τους εργαζόμενους, όπου με την εντατικοποίηση της εργασίας, μας έχουν οδηγήσει σε πλήρη εξουθένωση», επισημαίνουν στο υπόμνημα οι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τον καινούριο οργανισμό του νοσοκομείου, τον Δεκέμβρη του 2012 οι κενές οργανικές θέσεις σε ποσοστό ανά κατηγορία είναι: διοικητικό προσωπικό 41%,
νοσηλευτικό προσωπικό 30%, παραϊατρικό προσωπικό 32%, τεχνική υπηρεσία 64%, λοιπό προσωπικό 60%. Το σύνολο των οργανικών θέσεων είναι 1.706, υπηρετούν οι 1.104 και είναι κενές οι 703 θέσεις, επομένως ένα ποσοστό 47% είναι κενές θέσεις!
«Το νοσοκομείο προσπαθεί να λειτουργήσει με το μισό περίπου προσωπικό, ώστε τα χρωστούμενα ρεπό συνεχώς να αυξάνονται, οι κανονικές άδειες του προηγούμενου έτους να συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει προσωπικό που να έχει φτάσει στα όριά του και ο όγκος δουλειάς να αυξάνεται συνεχώς λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία. Ζητούμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

«Την πληρώνουν» οι ασθενείς
Η υπολειτουργία του νοσοκομείου έχει αντίκτυπο στην καθημερινή εξυπηρέτηση των ασθενών, η προσέλευση των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αντί όμως να εξυπηρετηθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, πολύ συχνά αναγκάζονται να φύγουν άπραγοι. Τα ραντεβού κλείνονται συνήθως για πολλούς μήνες μετά, κάτι που μπορεί να σημαίνει και επιδείνωση του προβλήματος υγείας των ασθενών.
«Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι να μη μπορούν να γίνουν όλες οι εξετάσεις στον άρρωστο, να αυξάνονται οι ημέρες νοσηλείας και να επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Η λίστα αναμονής στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία αυξάνεται συνεχώς, όπως και η ταλαιπωρία των ασθενών», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Δεν επαρκούν οι εγκεκριμένες πιστώσεις
Ο κατακερματισμένος προϋπολογισμός δεν φτάνει πια ούτε για να καλυφτούν οι βασικές ανάγκες του νοσοκομείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα στα τελευταία 2 χρόνια έχει μειωθεί κατά περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Συνέπεια, μεταξύ άλλων, να καταγράφονται συνεχώς ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, ακόμα και φάρμακα απαραίτητα για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.
«Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση με τη μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου από έτος σε έτος έχει ως αποτέλεσμα τη μη εύρυθμη λειτουργία του με μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, σε αντιδραστήρια, σε φάρμακα, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση πολλών εξετάσεων και την ταλαιπωρία του χρήστη υγείας στο εθνικό σύστημα υγείας», αναφέρεται στο υπόμνημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τα τρία τελευταία χρόνια η μείωση που καταγράφεται είναι συνεχής. Το 2013 ο προϋπολογισμός ήταν 42.642.712 ευρώ, το 2014 μειώθηκε σε 38.891.740 ευρώ και το 2015 σε 28.069.283 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι μετά και τη νέα μείωση των εγκεκριμένων πιστώσεων κατά 20% για το 2015, το Ιπποκράτειο δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των ωραρίων για όλο το χρόνο, καθώς οι εγκεκριμένες πιστώσεις δεν επαρκούν.
Σε όλα αυτά, προσθέτουν, έρχονται να προστεθούν οι τριτοκοσμιές συνθήκες εργασίας, με την απλήρωτη εργασία στις αργίες, τις Κυριακές και τη νυχτερινή βάρδια. «Για μήνες ολόκληρους, όλο το προσωπικό είναι απλήρωτο, παρά τα εξαντλητικά και συνεχόμενα ωράρια. Αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον εργαζόμενο, αν και η αποζημίωση των νυχτερινών και εξαιρεσίμων έχει γίνει φιλοδώρημα», καταλήγει ο κ. Λαζούλας.