Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Απάντηση, από φίλη ΜΗ γιατρό


clouds minaΑπάντηση από ΜΗ γιατρό στο δημοσίευμα του κ. Λ. Μ, ειδικευόμενου ιατρού: Αγαπητέ κ. Μ. την ανάρτησή σας στο Facebook τη διάβασα πρώτα Εδώ.  Ξεκινώντας, να πω ότι έχετε μεγάλο δίκιο να αγανακτείτε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι ειδικευόμενοι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Αυτά που γράφετε για τα ωράρια και τις υποχρεώσεις σας είναι πέρα για πέρα αληθινά – τα διαπιστώνει εύκολα ο κάθε καλοπροαίρετος ασθενής ή συνοδός ασθενούς που προσέρχεται σε νοσοκομείο. Αυτά που γράφετε για τις αμοιβές σας δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να τα αμφισβητήσω.

Το αποτέλεσμα της δημοσίευσης ήταν αναμενόμενο ως ένα σημείο: να σάς συγχαίρουν οι φίλοι σας ειδικευόμενοι γιατροί που γίνατε “φίρμα” ανά το πανελλήνιο, shares likes κλπ κλπ. Όμως κάνατε ένα τεράστιο λάθος: ρίξατε στο ίδιο “τσουβάλι” των “καλών” από τη μια ΟΛΟΥΣ τους ειδικευόμενους, και των “κακών” από την άλλη ΟΛΟΥΣ τους Επιμελητές και Διευθυντές.
Και εγώ θα σάς αναφέρω την περίπτωση της μητέρας μου, η οποία αν επέζησε με άριστη ποιότητα ζωής από το Μάρτη του 2014 μέχρι το Γενάρη του 2015 οφείλεται σε ένα Διευθυντή, και αν αυτή τη στιγμή περιμένει με αξιοπρέπεια το θάνατο στο σπίτι της (χωρίς εμετούς, καθετήρες, ορούς, levine) οφείλεται σε έναν Επιμελητή Β. Και φυσικά στις δικές μου επίμονες προσπάθειες για να γίνει η
σωστή αντιμετώπιση, και πάντα με την αμέριστη συνδρομή του ιδιώτη γαστρεντερολόγου (δεν υπάρχει Γαστρ/κό τμήμα στο νοσοκομείο εδώ) που την παρακολουθούσε από τον Οκτώβρη του 2011 που ξεκίνησε η περιπέτειά της. Αν είχα αφήσει την τύχη της στην κρίση ΚΑΠΟΙΩΝ (όχι ΟΛΩΝ) των ειδικευόμενων του νοσοκομείου της επαρχίας όπου διαμένω, θα είχε πεθάνει όχι μια, αλλά δυο φορές μέσα στο 2014.
Θα μού πείτε “και τι να κάνουν οι ειδικευόμενοι; Κάτω από τις συνθήκες που δουλεύουν δεν μπορούν να προστατέψουν και τούς 25 – και βάλε – ασθενείς που περιθάλπουν ταυτόχρονα, από επιδείνωση που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί”. Σε νησί μένω κι εγώ κ. Μπενάκη, και ξέρουμε και οι δυο πόσο κρίσιμη είναι η έγκαιρη μεταφορά ασθενούς σε κεντρικό νοσοκομείο με όλες τις ειδικότητες και μονάδες, όταν το πρόβλημά του δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί στο τοπικό δημόσιο ίδρυμα υγείας. Αυτό όμως που ΜΠΟΡΕΙΤΕ να κάνετε οι ειδικευόμενοι είναι να δώσετε σημασία στο ΜΗ-γιατρό συνοδό του ασθενούς, όταν προβλέπει την επιδείνωση αυτή και ζητά να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς του για να σωθεί ο άνθρωπός του.
Ακόμα όμως και να μην είναι σε θέση ο συνοδός να έχει άποψη πάνω στη φροντίδα του ανθρώπου του (δεν έχουν όλοι το τεχνολογικό υπόβαθρο για να είναι συνεχώς σε δίκτυο επικοινωνίας με εκείνους τους γιατρούς που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχουν αντιμετωπίσει τις κρίσεις στην υγεία του), φαντάζομαι να σάς είπαν στη σχολή σας ότι ο γιατρός δεν αντιμετωπίζει μόνο ασθενείς: έχει να αντιμετωπίσει τη μάνα, την κόρη, τον αδελφό, το θείο, τη φίλη κ.ο.κ. του ασθενούς. Ούτε “καταλαβαίνει” από διακρίσεις ανάμεσα σε Έλληνες, Ρομά, Τούρκους κλπ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το επάγγελμά σας (όπως και το δικό μου) λέγεται συχνά και ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ. Αν δεν μπορείτε να το δείτε έτσι, τότε μάλλον βρίσκεστε σε λάθος χώρο.
Και έρχομαι τώρα στα copy-paste από τα δικά σας γραφόμενα.
“Ελπίζω ότι για τουλάχιστον μία εβδομάδα δεν θα υπάρχουν στα νοσοκομεία αυτοί που η κοινωνία απαξιώνει, ξυλοφορτώνει και καταδικάζει σε φυλάκιση με αναστολή”.
Hello: δεν είστε μόνοι. Μπορώ να γράψω τώρα εδώ τουλάχιστον 10 ακόμα επαγγέλματα που έχουν την ίδια αντιμετώπιση από την “κοινωνία” (την “τσουβαλιάσατε” κι αυτή, την άτιμη τη κοινωνία)
“Πολλοί θα ταλαιπωρηθούν σίγουρα -περιμένετε από τον πρεσβύωπα Διευθυντή να σας συνταγογραφήσει στο Τακτικό Ιατρείο, ενώ μέχρι τώρα έδινε τους κωδικούς στον ειδικευόμενο”.
Σε 10-15 χρόνια θα γίνετε κι εσείς ένας πρεσβύωπας Διευθυντής. Ελπίζω ο ειδικευόμενος της κλινικής σας να μη σας χλευάσει ούτε για την ηλικία σας, ούτε για το ότι τού αναθέσατε την αρμοδιότητα της συνταγογράφησης.
“Πολλοί δεν θα χειρουργηθούν για το χρόνιο πρόβλημά τους όπως είχε προγραμματιστεί, γιατί δεν θα υπάρχουν “βοηθοί”.
Διακρίνω εκδικητικότητα;
“Επίσης, δυστυχώς, πολλοί θα πεθάνουν”.
Εδώ ναι, έχετε δίκιο, έχετε την αποκλειστικότητα: είσαστε το μόνο επάγγελμα που μπορεί να απεργήσει/κάνει επίσχεση/απουσιάσει από την εργασία του και να καμαρώσει ότι θα προκαλέσει και θανάτους.
“Και ίσως μετά από αυτή τη βδομάδα να καταλάβετε ποιοι είναι πραγματικά οι άνθρωποι που έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο στην διαφύλαξη της υγείας σας”.
Ναι, νομίζω είστε εκδικητικός… Πάντως οι ειδικευόμενοι ανά την Ελλάδα τίμησαν “ηρωικά” την ανάρτησή σας. Είμαι βέβαιη πως δεν θα εμπιστευόσασταν την εκπαίδευση του παιδιού σας (ή του ενήλικα συγγενή σας, υπάρχουν και εσπερινά σχολεία) σε αλαζονικούς και εκδικητικούς δασκάλους. Γιατί εγώ να εμπιστευτώ την υγεία μου σε αλαζονικούς και εκδικητικούς γιατρούς;
Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά στις υπόλοιπες αναρτήσεις του blog μου για να δείτε γιατί τολμώ και έχω άποψη πάνω σε ιατρικά προβλήματα. Και φυσικά, είμαι στη διάθεσή σας για επικοινωνία με όποιο τρόπο θέλετε αν πιστεύετε ότι αυτά που γράφω εδώ σάς θίγουν κατά οποιονδήποτε τρόπο.
Μίνα Θεοφιλάτου
Καθηγήτρια Πληροφορικής
Αργοστόλι, Κεφαλονιά