Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Aνακοίνωση ΙΣ Πειραιά: Δημοσιεύματα για υπερσυνταγογράφηση

Πειραιάς, 23-7-2014 
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

Θέμα: Δημοσιεύματα για υπερσυνταγογράφηση
Μετά τις νέες περιπτώσεις που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΕΟΠΥΥ από ελέγχους της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά γνωστοποιεί ότι, η πολιτεία έχει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη όταν δεν εφάρμοσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους οποίους εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τους έχει τονίσει με έγγραφά του (στην Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Κο Αδ. Γεωργιάδη στις 11-7-2013, τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Κο Κοντό στις 2-9-2013, με το υπ΄αρ. πρωτ. 2437/23-9-2013 στο Υπουργείο Υγείας, με το υπ΄αρ. πρωτ. 2489/27-9-2014 στον Πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και στην Συνάντηση με τον νέο Υπουργό Υγείας Κο Μάκη Βορίδη στις 26-6-2014) παλαιότερα και νεότερα που αφορούν:
Θέσπιση Κάρτας Ασφάλισης και εφαρμογή ατομικού pin που θα έχει ο ασθενής προκειμένου να του συνταγογραφηθούν φάρμακα – εξετάσεις και άλλες υπηρεσίες 
Η εκτέλεση όλων των ανωτέρω να γίνεται με αυτό τον τρόπο και όχι μόνο με το ΑΜΚΑ 
Χορήγηση φαρμάκων μόνο με Ιατρική Συνταγή, οπότε ο κύριος χορηγός να είναι μόνο ο Ιατρός και όχι να συνταγογραφούνται αφού έχουν χορηγηθεί 
Να δοθεί δυνατότητα μέσω της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ να γνωρίζει ο εκάστοτε Ιατρός εάν το ίδιο φάρμακο που συνταγογραφεί ή η ίδια υπηρεσία έχει χορηγηθεί στον ασθενή και πότε, διότι με το ισχύον καθεστώς το ίδιο φάρμακο ή η ίδια εξέταση μπορεί να συνταγογραφείται την ίδια ημέρα από απεριόριστο αριθμό Ιατρών χωρίς να υπάρχει «κόφτης» προς πληροφόρηση του, στο τι έχει γίνει για τον κάθε ασφαλισμένο ασθενή πολίτη. 
Ως εκ τούτου δηλώνουμε ότι:
Είμαστε υπέρ των ελέγχων, όμως η αδράνεια της πολιτείας στις προτάσεις μας την καθιστά συνυπεύθυνη για τα προβλήματα που φύονται .

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ως ύστατη προσπάθεια επανακοινοποιεί τις θέσεις και προτάσεις που έχουν τεθεί τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και στο Υπουργείο Υγείας για λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να σταματήσει η συκοφαντική δυσφήμιση του συνόλου του Ιατρικού Κόσμου και αν δεν θέλουν να έχουν ουσιαστικούς ελέγχους παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους .

Τονίζουμε δε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά θα συνεχίσει τον αγώνα της προάσπισης του δικαιώματος της Περίθαλψης του Ελληνικού Λαού αλλά και της Επιστημονικής – Εργασιακής Αξιοπρέπειας του συνόλου των Ιατρών.

Να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, να προστατεύσουν «τα βιβλιάρια» της περίθαλψης τους και να μην τα εκχωρούν προς τρίτους ή να τα χρησιμοποιούν ασκόπως!!! Για άλλη μια φορά προτείνουμε την καθιέρωση Ηλεκτρονικής Κάρτας Περίθαλψης με pin που θα γνωρίζει μόνο ο ασθενής, και θα ανοίγει ο ιατρικός φάκελος όταν επισκέπτεται τον ιατρό. Με το υπάρχων σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μπορεί ο οποιοσδήποτε που έχει πρόσβαση στο σύστημα μη εξαιρουμένου και του ιατρού να συνταγογραφήσει φάρμακα ή εξετάσεις εν αγνοία του ασθενή αρκεί να του δοθεί το ΑΜΚΑ ή να έχει καταχωρηθεί το ΑΜΚΑ 

Άμεση και πιστή εφαρμογή (νομοθετώντας και πειθαρχικές κυρώσεις) «κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή» εκτός των ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ανεξάρτητα αν καλύπτονται ή όχι από την Ασφαλιστική-Φαρμακευτική Περίθαλψη), με έλεγχο από τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ, όπως συμβαίνει σε όλα τα Κράτη και σημαίνει ότι ο ιατρός θα ορίζει την αγωγή που θα πάρει ο ασθενής και όχι το αντίθετο. Έτσι αποφεύγεται η σπατάλη φαρμάκων και άλλοι παράμετροι που διαιωνίζουν την πολυφαρμακία και προστατεύεται η Δημόσια Υγεία. 

Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο χειρουργείων και τακτικών εισαγωγών 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ ΒΑΡΒΑΡΑ  ΣΑΡΩΦ ΠΑΥΛΟΣ