Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ


Κατ’αρχήν θα σας κάνουμε μια σύντομη ανάλυση των πρόσφατων οικονομικών μέτρων που ελήφθησαν από το Υπουργείο όπως μας το ζητούν πολλοί συνάδελφοι. 
Το rebate που ανακοινώθηκε (ενδεικτικά αναφέρουμε 20% για ποσό 12-16.000 και 25% από 16.000 και άνω) αφορά μόνο την επιστροφή των χρημάτων που θα γίνει για τους ήδη τιμολογημένους μήνες του έτους 2013.
Οι ελεγκτικές εταιρείες (που θα πληρωθούν από περικοπές από τους δικούς μας λογαριασμούς) θα ακολουθήσουν μία αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου που έγιναν και στις κλινικές το ποσοστό περικοπών υπολογίζεται περίπου στο 10-12% και θα είναι ανεξάρτητο από το 25% του rabate.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός πράγμα που σημαίνει ότι αν μετά από την εφαρμογή των ανωτέρω οι υποβληθείσες δαπάνες στο κλείσιμο του έτους εξακολουθούν να υπερβαίνουν τον προυπολογισμό του ΕΟΠΥΥ θα ακολουθήσει ένα claw back που ανέρχεται σε ποσοστό που θα καλύψει το κενό.

Για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία ένδειξη συμψηφισμού με το 10% που επί σειρά όλων των μηνών του έτους 2012 και ακολούθως και του 2013 έχουν παρακρατηθεί από τους λογαριασμού μας.

Τέλος εδώ πρέπει να επισημάνω ότι αν όλες αυτές οι διαδικασίες αρχίζουν να λαμβάνουν χώρα με το άνοιγμα του καινούριου έτους (οπότε κα τα αντίστοιχα πιστωτικά τιμολόγια θα εκδοθούν μέσα στο 2014) θα κληθούμε για ακόμη μία φορά να αποπληρώσουμε φόρους για το οικονομικό έτος 2013 που θα ανέρχονται σε θεωρητικές εισπράξεις τουλάχιστον διπλάσιες από τις πραγματικές.

Είναι φανερό ότι τα ποσοστά έκπτωσης του Rebate επιβαρύνουν υπέρμετρα τους μικρούς και τους μεσαίους Δηλαδή Rebate περίπου για τζίρο 40.000 και 500.000€ και οριζόντιο claw back που πιάνει εξίσου και τους τίμιους επαγγελματίες και αυτούς που οικονομήσαμε τεράστια νούμερα με προκλητή ζήτηση. Είναι πιο φανερό ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θέλει να καταπολεμήσει την ΔΙΑΦΘΟΡΑ αφού δεν χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα του στο κυνήγι των διεφθαρμένων επαγγελματιών αν και είναι εύκολο να τους βρει. Αντίθετα το Υπουργείο τους επιβραβεύει αποσύροντας τα πληθυσμιακά κριτήρια αφήνοντας τους να επενδύουν με νέο υποκαταστήματα και ασκείται σε επίδειξη φθηνού λαϊκισμού με τον ανώνυμο πλαστικό χειρουργό . 

Δυστυχώς ότι λείπει από τον προϋπολογισμό από δω και πέρα θα το παίρνουν από την Υγεία. Πρώτα ήρθαν οι συνεχείς μειώσεις του προϋπολογισμού για την υγεία, τα απανωτά κουρέματα , οι ασφαλιστικές τιμές τω ν εξετάσεων, η συνεχής επιβράδυνση στις πληρωμές των λογαριασμών του 2013 και των ληξιπρόθεσμων , η αυτοαξιολόγηση , οι ελεγκτικές εταιρείες, οι επιτροπές διαπραγμάτευσης κ.λ.π κ.λ.π είναι μόνο ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο. Και κάθε μέρα έρχεται και θα έρχεται κάτι καινούργιο που πλήττει το μικρομεσαίο εργαστήριο και διαγνωστικό κέντρο. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια μεθόδευση τέτοια που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρώση αυτό που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υγείας αφού με αυτά τα οικονομικά μέτρα πρέπει να εργάζονται με ζημιά. 

Το Σάββατο 2/11/2013 ώρα 10π.μ στο αμφιθέατρο του ΙΣΑ γίνεται ελεύθερη Γ.Σ ακτινολόγων και βιοπαθολόγων. Καλό είναι οι συνάδελφοι να είναι προετοιμασμένοι και να αποφασίσουν αν και πως σκέφτονται να αντιδράσουν σ’αυτήν την κοσμολογία φέρνοντας προτάσεις συγκεκριμένες. 

Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών ακτινολόγων
Ο πρόεδρος                Ο Γενικός Γραμματέας



Θ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δημ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ