Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Αποζημίωση εφημεριακής εργασίας τρέχοντος έτους(ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ


Προς:
1.      Διοικήτρια
2.      Αν/τη Διοικητή
3.      Μέλη Δ.Σ.

ΚΟΙΝ.
   1.      Διοικητη 3ης ΥΠΕ
   2.      ΥΥ&ΚΑ
   3.      Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου
   4.      Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης
                                                         5.      ΟΕΝΓΕ
                                                                            6.      ΕΙΝΔΥΜ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ
ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  Γ. Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ & ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Θέμα: «Αποζημίωση εφημεριακής εργασίας τρέχοντος έτους»
            Την 28η και 29η Ιουνίου 2012, πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις του ιατρικού προσωπικού, στα Γ.Ν. Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, με θέμα την κρατική ασυνέπεια – αφερεγγυότητα στην εκπλήρωση πάγιων υποχρεώσεών του έναντι του ιατρικού προσωπικού.
            Συγκεκριμένα, παρουσιάσθηκαν τα προσκόμματα που επικαλείται η ΥΔΕ, βασιζόμενη στις ασάφειες των τελευταίων νομοθετημάτων περί εφημέρευσης, αναστέλλοντας την έγκριση των καταστάσεων αποζημίωσης των εφημεριών από τον Μάρτιο έως σήμερα.
            Παράλληλα, συζητήθηκε και η πρόταση της 3ης ΥΠΕ, για την μη έγκριση καταβολής των
ονομαζόμενων «πρόσθετων» εφημεριών.
            Στην πρώτη περίπτωση, η ΥΔΕ αναγνωρίζει ως αρμοδιότητά της, την έγκριση αποκλειστικά των καταστάσεων εφημέρευσης που προβλέπονται από την νομοθεσία, και τις οποίες χαρακτηρίζει ως «νόμιμες» εφημερίες, απορρίπτοντας, πιθανόν, ως παράνομες τις «πρόσθετες», που προφανώς λόγω της υποστελέχωσης είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.
Ενδεχομένως, η ίδια λογική να χαρακτηρίζει και τις προφάσεις της διοίκησης της 3ης ΥΠΕ, που προκαλεί αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποζημίωση των «πρόσθετων» εφημεριών από 1/1/2012 έως σήμερα.
            Στη βάση των προαναφερομένων, και αφού η αρμοδιότητα της  εφημεριακής λειτουργίας έχει μεταφερθεί από τα νοσοκομεία ως οργανισμούς στους νοσοκομειακούς γιατρούς ως άτομα, η Γενική Συνεύλευση των νοσοκομείων μας, σεβόμενη τους νόμους του Κράτους, όπως αυτοί γίνονται αντιληπτοί από τα εκτελεστικά του όργανα, αποφάσισε ότι:

Από 1ης Αυγούστου 2012 οι γιατροί θα καταθέτουν προγράμματα με τον νόμιμα προβλεπόμενο αριθμό εφημεριών (επτά ενεργείς και τέσσερεις ετοιμότητος για τους επιμελητές και 4 ενεργείς με τρείς ετοιμότητος για τους διευθυντές)  , έτσι ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να αποφευχθούν ατομικές καταχρηστικές εφημεριακές τάσεις.

            Για τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν, και τις επιπτώσεις τους στην δημόσια υγεία, από την εφαρμογή των κατ` αντίληψη νομίμων από τους αρμόδιους της εκτελεστικής εξουσίας (ΥΔΕ, ΥΠΕ, κτλ), η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους, καθώς και τους εκπροσώπους της νομοθετικής εξουσίας για τις νομοθετικές τους ασάφειες και την επεξηγηματική αδιαφορία τους.


                                                          Πτολεμαίδα, 02/07/2012