Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΠΙΣ: «Ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης για επιβολή προστίμου 1 ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή»

Κύριε Υπουργέ, 
Όπως σας γνωστοποιήσαμε με το υπ.αρ. Πρωτ. 1343/27.6.2012 έγγραφο μας, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρουσιάζει προβλήματα λειτουργίας και ζητήσαμε την αναστολή του προστίμου 1 ευρώ με παράλληλη χρησιμοποίηση χειρόγραφης συνταγογράφησης. 
Διαπιστώνεται και σήμερα αδυναμία πρόσβασης στο σύστημα των ιατρών για πολλές ώρες ημερησίως. 
Σε πολλές περιοχές της χώρας είναι τελείως αδύνατη η πρόσβαση στο σύστημα. 

Σε αρκετές μονάδες του ΕΟΠΥΥ δεν έχει εξασφαλιστεί η ανάλογη ηλεκτρονική υποδομή. 

Μέχρι τις 30 Ιουνίου υπήρχε η δυνατότητα και χειρόγραφης συνταγογράφησης. 
Με την Υπουργική Απόφαση του Υπηρεσιακού Υπουργού κ. Χ. Κίττα Υ3Γ/ΓΠ 55427/30.5.2012 (τροποποίηση της αριθμ. ΔΥΓ3 (α)/οικ.ΓΥ/148/12 Υπουργικής Απόφασης - ΦΕΚ 545) ανεστάλη η επιβολή προστίμου του 1 ευρώ για τη χειρόγραφη συνταγογράφηση μέχρι την 1η Ιουλίου. 
Δεδομένου ότι σήμερα, εξαιτίας όλων των προβλημάτων που προαναφέραμε, δημιουργείται πολλές ώρες ημερησίως χαοτική κατάσταση και αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών, είναι αναγκαία και η παράλληλη χειρόγραφη συνταγογράφηση. 
Ζητάμε λοιπόν τη μη εφαρμογή του προστίμου του 1 ευρώ και την εν τέλει κατάργησή του, διότι προσβάλλει το έργο των λειτουργών της υγείας, δημιουργεί προβλήματα στην περίθαλψη των ασθενών και μεταθέτει τις ευθύνες της κρατικής δυσλειτουργίας και ανεπάρκειας. Οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, πέραν της ταλαιπωρίας των ασθενών, μπορούν να οδηγήσουν και σε κίνδυνο της υγείας τους. 
Η αξιοπρέπεια των ιατρών και των ασθενών πρέπει με κάθε τρόπο να εξασφαλιστεί. 

Για τον Π.Ι.Σ.