Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση ΠΙΣ: Όσον αφορά αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές συναδέλφων, διαπλοκές και εξαρτήσεις (στο χώρο του φαρμάκου και αλλαχού)

 

ΠΙΣΌσον αφορά αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές συναδέλφων, διαπλοκές και εξαρτήσεις (στο χώρο του φαρμάκου και αλλαχού), είναι απολύτως καταδικαστέες και αμαυρώνουν την εικόνα του ιατρικού σώματος που με υπευθυνότητα και συνέπεια αγωνίζεται να προσφέρει ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη στο λαό.
Ο ΠΙΣ υπερασπίζεται το δικαίωμα των λειτουργών της υγείας να ζουν με αξιοπρέπεια μόνο από τις νόμιμες αμοιβές τους, αλλά δεν αποδέχεται την τεχνητή διόγκωση ,των υπαρκτών φαινομένων και την υποκριτική επίκλησή τους από αυτούς που με πράξεις και παραλείψεις τους ευθύνονταιγιατη σημερινή κατάσταση της χώρας. Η
ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ολοκληρωμένη και λειτουργική αποτελεί απαραίτητο εργαλείο και ο έλεγχος πρέπει να γίνεται, όχι με αντιεπιστημονικά λογιστικά κριτήρια, αλλά με επιστημονικό και υπεύθυνο τρόπο με συμμετοχή των ιατρικών φορέων και των επιστημονικών ενώσεων, και η τιμωρία να είναι αυστηρή για, αποδεδειγμένες περιπτώσεις προκλητής, και άσκοπης υπερσυνταγογράφησης.
Η ιατρική συνταγογράφηση οφείλει να γίνεται αποκλειστικά με όρους επιστημονικής και κοινωνικής ευθύνης και μόνο προς το συμφέρον του ασθενούς. Κάθε άλλο κριτήριο , είτε ιδιοτελές του γιατρού είτε λογιστικό της πολιτείας είναι απορριπτέο.
3.    Η εμμονή των κυβερνητικών υπευθύνων στην επιβολή του αποτυχημένου και καταστροφικού για γιατρούς και ασθενείς ΕΟΠΥΥ, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Η θέση του ΠΙΣ παραμένει σταθερή. Κανένας γιατρός στην ατομική εξευτελιστική «σύμβαση» με τον μνημονιακό ΕΟΠΥΥ, διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης με καθορισμό αξιοπρεπούς τρόπου αμοιβής, ασφάλισης, δικαιωμάτων και κοινά αποδεκτού πειθαρχικού δικαίου.
Οι γελοιότητες περί «προστίμου» στους γιατρούς για κάθε χειρόγραφη συνταγή, όταν με ευθύνη των διοικούντων δεν υπάρχουν οι υποδομές για πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Η συνεχιζόμενη αθέτηση της υποχρέωσης για εξόφληση των δεδουλευμένων από τα ταμεία στους γιατρούς, αλλά και η διαφαινόμενη αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να καλύψει τις μελλοντικές υποχρεώσεις του, καθιστούν αφερέγγυα κάθε διαβεβαίωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.
Απαιτούμε την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων και θα προσφύγουμε δικαστικά για τη διεκδίκησή τους. OL αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών έχουν μειωθεί κατά 30% και στο νόμο που ψηφίστηκε περιορίζονται περίπου κατά 10% και οι αμοιβές εφημερίας. Με την επικείμενη κατάργηση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου των γιατρών ΕΣΥ η μισθολογική περικοπή θα είναι καταστροφική.
Ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών είναι ήδη δύσκολο να βγει στα νοσοκομεία και η κατάσταση θα χειροτερέψει, με την περεταίρω περικοπή των εφημεριακών κονδυλίων και τις εφημερίες τομέα. Αυτό σημαίνει πως στον χειρουργικό τομέα θα αναγκάζεται να εφημερεύει ένας ουρολόγος για παράδειγμα, γιά να υποδεχτεί ορθοπεδικά και οφθαλμολογικά περιστατικά.
4.    Η πολιτική για το φάρμακο ασκείται μόνο με εξωεπιστημονικά λογιστικά κριτήρια, με μοναδικό στόχο την κοινωνικά επιζήμια οριζόντια μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από 1 δις ευρώ. Αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής θα είναι η δυσχέρεια στην θεραπευτική επιλογή προς όφελος του ασθενούς και η δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα να προμηθευτούν το φάρμακο που έχουν ανάγκη.
Δεν είναι ακριβές πως η αναγραφή της δραστικής ουσίας είναι υποχρεωτική στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Υποχρεωτική είναι μόνο στην Πορτογαλία και στη Λιθουανία. Στην Ιταλία απορρίφθηκε με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, ενώ σε άλλες χώρες είτε παραμένει ως προαιρετική, είτε δοκιμάστηκε και κρίθηκε αποτυχημένη.
Το μεγάλο ζήτημα με τη δραστική ουσία είναι, ποιος είναι υπεύθυνος για την φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σχέση γιατρού-ασθενούς και η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής θεραπευτικής λειτουργίας. Ποιος, αν όχι ο θεράπων ιατρός, είναι αυτός που έχει την ευθύνη και οφείλει να ελέγχει την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες ενός φαρμακευτικού σκευάσματος; Πως είναι δυνατόν ο θεράπων ιατρός να μη γνωρίζει ποιο ακριβώς σκεύασμα λαμβάνει ο ασθενής και πως μπορεί κάποιος άλλος να αλλάζει το σκεύασμα σε κάθε επίσκεψη στο φαρμακείο;
Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση αυτός που θα αποφασίζει για το φαρμακευτικό σκεύασμα δεν είναι ούτε ο γιατρός ούτε ο φαρμακοποιός, αλλά το κράτος με λογιστικά εξωεπιστημονικά κριτήρια. Επίσης πρέπει να είναι σαφές πως το φάρμακο δεν είναι μόνο η δραστική ουσία αλλά και τα έκδοχα και πως ακόμα και αν υπάρχει βιοϊσοδυναμία ανάμεσα σε δύο σκευάσματα η δραστικότητα τους μπορεί να απέχει ακόμα και 30%, και η αυθαίρετη αντικατάσταση τους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον ασθενή.
Όσον αφορά το ΤΣΑΥ ΕΤΑΑ, ζητούμε τη διαφύλαξη της περιουσίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών του. Παροχή αξιοπρεπούς περίθαλψης και εξασφάλισης των συντάξεων μας. Θα αγωνιστούμε με κάθε συνδικαλιστική, πολιτική και νομική δυνατότητα για τη σωτηρία των αποθεματικών και την αποφυγή του καταστροφικού «κουρέματος» των ομολόγων στα οποία χωρίς την έγκριση μας έχουν μετατραπεί τα χρήματα των ασφαλισμένων.