Περίπου 9,5 εκατ. άνθρωποι, δηλ. το 92% των ασφαλισμένων της χώρας, θα εντάσσονται πλέον στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Ανδρ. Λοβέρδο. Από τον Οκτώβριο, θα τεθεί σε ισχύ και το ενιαίο συνταγολόγιο για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Ωστόσο, οι γιατροί απορρίπτουν τον σχεδιασμό του νέου συστήματος, απεργούν σήμερα και αύριο σε όλη τη χώρα, ενώ προαναγγέλουν νέες κινητοποιήσεις.
Ο νέος οργανισμός ξεκινά με προϋπολογισμένη δαπάνη για το 2012, χαμηλότερη από τα 8 δισ. ευρώ.«Οι ασφαλισμένοι των ταμείων, οι κλάδοι υγείας των οποίων εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα πολλών επιλογών, άρα την πρόσβαση σε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας», δήλωσε, περιγράφοντας το στόχο του νέου οργανισμού, ο υπουργός Εργασίας. Όπως εξήγησε, πρακτικά η έναρξη του ΕΟΠΥΥ σημαίνει ότι ένας αγρότης θα μπορεί πλέον να επιλέγει ανάμεσα σε δομές του ΕΣΥ, του ΙΚΑ και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, που θα έχουν συμβληθεί με τον οργανισμό και όχι μόνο το κέντρο υγείας της περιοχής του ή το αγροτικό ιατρείο, στο οποίο είχε πρόσβαση μέχρι σήμερα.
Ο Γ. Κουτρουμάνης είπε ότι, σε πρώτο στάδιο, ο οργανισμός θα λειτουργήσει με 60 υπαλλήλους και θα στεγαστεί σε κτίριο του ΙΚΑ στο κέντρο της Αθήνας. Η οριστική στέγαση του ΕΟΠΥΥ θα γίνει στο χώρο που χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο Τύπου στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.
Σε δεύτερο στάδιο, από τον Οκτώβριο και έπειτα, οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι, που προέρχονται από το ΙΚΑ, τον ΟΠΑΔ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και αλλά μικρότερα ταμεία θα υπάγονται στο ενιαίο συνταγολόγιο, το οποίο θα είναι στα πρότυπα αυτού που ισχύει σήμερα για το ΙΚΑ.
«Οι ασφαλισμένοι θα διατηρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους, γιατί αυτή είναι η ταυτότητα τους», εξήγησε ο Γ. Κουτρουμάνης, αλλά τόνισε ότι το συνταγολόγιο που θα έχουν οι γιατροί που θα συμβληθούν με τον νέο οργανισμό θα είναι ενιαίο. Αρχικά η συνταγογράφηση θα ελέγχεται από την ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών και στη συνέχεια από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία θα γίνεται με βάση το νέο ενιαίο συνταγολόγιο.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ οι δομές του ΙΚΑ και τα πρώτα 50 κέντρα υγείας, επισήμανε ο υπουργός υγείας Ανδρ. Λοβέρδος. Τα κέντρα υγείας, όπως διευκρίνισε, εντάσσονται λειτουργικά στον ΕΟΠΥΥ , αλλά δεν αποσπώνται διοικητικά από το ΕΣΥ, ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα ενταχθούν στον οργανισμό και τα υπόλοιπα 150 κέντρα υγείας της χώρας. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Ο. Βουδούρης, ο στόχος είναι τα κέντρα υγείας να μετεξελιχθούν σε μικρά νοσοκομεία, όπου αυτό είναι εφικτό και ανέφερε ως παράδειγμα το κέντρο υγείας στο Μαρκόπουλο, όπου αυτό έχει ήδη επιτευχθεί.
Στο τρίτο στάδιο ανάπτυξης του οργανισμού, θα υπογραφούν 5.000 νέες συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, που επιθυμούν να εργαστούν με το ΕΟΠΥΥ. Ο στόχος είναι να συμβληθούν στον οργανισμό περισσότεροι από 22.000 γιατροί συνολικά, τόνισε ο υφυπουργός Υείας Μ. Τιμοσίδης, ο οποίος εξήγησε ότι, όσον αφορά στις αμοιβές τους, θα υπάρχει μία αρχική σύμβαση γύρω στα 900 με 1000 ευρώ , ποσό το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που θα δέχονται και θα φτάνει μέχρι και τα 2800 ευρώ για κάποιες ειδικότητες.
Ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος σχολιάζοντας τα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί ότι κάθε επίσκεψη θα τους αποφέρει 1 ευρώ, απάντησε λέγοντας ότι «τους επιστρέφουμε ως τουλάχιστον αστεία την άποψη αυτή» και τόνισε ότι ουδέποτε διεκόπη ο διάλογος με τους γιατρούς.
Στο τέταρτο στάδιο, ο ΕΟΠΥΥ, από την 1\1\2012 θα λειτουργεί αυτόνομα, με το δικό του προϋπολογισμό.
Σχετικά με το θέμα των εισφορών για το νέο οργανισμό, ο Γ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον αύξηση των εισφορών για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ.
Πανελλαδική απεργία των γιατρών, σήμερα και αύριο
Οι γιατροί αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο χαρακτηρίζουν «αποσπασματικό και απαράδεκτο», ενώ καταγγέλλουν ότι θα οδηγήσει σε «αφανισμό» τους ιδιώτες γιατρούς και ότι οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν περίθαλψη ανάλογη με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Από την πλευρά της η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία κάνει λόγο για «απαξίωση από το κράτος της οδοντιατρικής περίθαλψης των Ελλήνων ασφαλισμένων, η οποία εκφράζεται με την απουσία της από τον νέο φορέα ΕΟΠΥΥ. Η πράξη αυτή θα έχει αποτέλεσμα την εξ ολοκλήρου επιβάρυνση των δαπανών υγείας από τον ασφαλισμένο στην περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας που διέρχεται η χώρα μας».
Στην υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας των πολιτών, αλλά και τον επιστημονικό και επαγγελματικό αφανισμό χιλιάδων γιατρών θα οδηγήσει ο ΕΟΠΥΥ, εκτιμάει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
«Απορρίπτουμε στο σύνολό του τον σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ, ως ψευδεπίγραφο μόρφωμα συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ως επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, αλλά και την αξιοπρέπεια των ελλήνων ιατρών και του ιατρικού έργου. Με τον ΕΟΠΥΥ οι Έλληνες πολίτες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε ουρές και λίστες, ενώ θα εξαναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προστατεύσουν την υγεία τους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, πέραν της 48ωρης απεργίας, προτίθεται να προχωρήσει και σε περαιτέρω κινητοποιήσεις, στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για προσφυγές στο ΣτΕ, αγωγές κατά ασφαλιστικών οργανισμών, καθώς και σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου που διαπομπεύει δημοσίως τον ιατρικό κλάδο.