Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ο καθορισμός πλαφόν στις πρόσθετες εφημερίες απειλεί με κραχ τα νοσοκομεία!

Με κραχ απειλείται πάλι η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Αιτία αυτή τη φορά ο καθορισμός πλαφόν στις πρόσθετες εφημερίες που κάνουν κάθε μήνα οι γιατροί, ειδικοί και ειδικευόμενοι, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, με το πλαφόν αυτό πολλά νοσοκομεία θα αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες ολόκληρου του μήνα, ακόμη και αν κάνουν χρήση πρόσθετων εφημεριών, γεγονός που σημαίνει πρόσθετη ταλαιπωρία των ασθενών. Επιπλέον, οι γιατροί δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ για τις εφημερίες που πραγματοποίησαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, εκτός αν προσφύγουν στα δικαστήρια, για να τις πληρωθούν.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των νοσοκομείων της Χαλκιδικής, της Βέροιας και της
Πτολεμαΐδας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΕΝΓΕ, στο νοσοκομείο Χαλκιδικής, μετά την εφαρμογή του ορίου 9% στο ύψος των προσθέτων εφημεριών, προκύπτουν ανεξόφλητες εφημερίες 44.309 ευρώ για τον Σεπτέμβριο, την αμοιβή για τις οποίες οι γιατροί θα πρέπει να διεκδικήσουν δικαστικά. Στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας μένουν ανεξόφλητες εφημερίες ύψους 7.237,38 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και 8.691,63 ευρώ για τον Οκτώβριο. Σε παρόμοια ποσά θα κινηθούν οι ανεξόφλητες εφημερίες και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, που σημαίνει ότι οι γιατροί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο θα έχουν συνολική απώλεια γύρω στα 30.000 ευρώ από εφημερίες τις οποίες πραγματοποίησαν και μάλιστα ως ενεργές.
Στο νοσοκομείο της Βέροιας οι πρόσθετες εφημερίες για τον Σεπτέμβριο είναι 33.000 ευρώ, αλλά με το πλαφόν του 9% υπολείπονται 14.000 ευρώ, για τον Οκτώβριο είναι 48.000 ευρώ, αλλά υπολείπονται 29.000 ευρώ και για τον Νοέμβριο άλλα 33.000 ευρώ, αλλά υπολείπονται 14.000 ευρώ.