Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Στρογγυλό τραπέζι αρχηγών με... μενού τον Σαμαρά!

Στρογγυλό τραπέζι αρχηγών με... μενού τον Σαμαρά
  
Εκλογές, οικουμενική, κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων ή απλά μία ακόμη πίεση στον Α. Σαμαρά να ψηφίσει κάποια έστω άρθρα του μεσοπρόθεσμου. Δεδομένης της κάθετα αρνητικής στάσης των κομμάτων της αριστεράς και της ελαστικής θέσης του ΛΑΟΣ, είναι προφανές πως το αυριανό συμβούλιο των αρχηγών γίνεται για τον πρόεδρο της ΝΔ.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αύριο στις 12.30 το μεσημέρι, αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Το παρασκήνιο:

Το θέμα τέθηκε στη δίωρη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Παπούλια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν αυτός που παρουσίασε στον πρωθυπουργός ένα χαρτί με μια συμφωνία δέκα σημείων για όλα τα κόμματα, ή έστω για τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε και ζήτησε μερικές ώρες για να πάει στον ΟΟΣΑ. Πριν μπει στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Παρίσι στην Αθήνα τηλεφώνησε στην προεδρία της Δημοκρατίας και άναψε το πράσινο φως για την εκδήλωση της πρωτοβουλίας. Αμέσως μετά μίλησε με συνεργάτες του από τους οποίους ζήτησε να μεταφέρουν τη φράση «αν θέλουμε οι ξένοι να μας παίρνουν στα σοβαρά πρέπει κάπου κι εμείς να συμφωνούμε μεταξύ μας».

Το ερώτημα είναι αν πέρα από τη μεσολαβητική προσπάθεια Παπούλια υπάρχει και κάποιος άσσος που θα τραβήξει ο Γ. Παπανδρέου. Ή κανένα πιστόλι. Πάντως, συνεργάτες του διέψευδαν ότι θα βάλει ως προϋπόθεση για την πέμπτη δόση τη συναίνεση της ΝΔ. «Πάρτε το απόφαση, δεν πάμε σε εκλογές» έλεγαν το απόγευμα από το Μέγαρο Μαξίμου. «Όλοι, όμως, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και μάλιστα με την τήρηση… πρακτικών» προσέθεταν με νόημα.

Η «γραμμή»:

Την έδωσε ο Στ. Λαμπρινίδης. «Η μη ομόνοια σε μια κατάσταση πολέμου προφανώς δεν βοηθάει. Και εμείς εδώ κατορθώνουμε και ο ένας κατηγορεί τον άλλο για προδότη. Αυτή η ψυχολογία όχι μόνον ακούγεται έξω, δημιουργεί μια εντύπωση ακόμα και σε καλοπροαίρετους ότι χάνουμε τη βούλησή μας να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές» δήλωσε στον REAL. “Διότι σήμερα δε μας δανείζει κανείς, πλην των εταίρων μας που απαιτούν αν μη τι άλλο μεταξύ μας να έχουμε μια σοβαρότητα και να τα βρούμε κάπως» προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την απειλή για στάση πληρωμών ή, ακόμη χειρότερα, επιστροφής στη δραχμή.

Η ξαφνική πρωτοβουλία, προκαλεί σε κάποια στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης την εντύπωση ότι η σύσκεψη βοηθά την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να πετύχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για το νέο πακέτο σκληρών φορολογικών μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δύσκολα να εκφραστεί δημοσίως από τα υψηλά κλιμάκια της αντιπολίτευσης, καθώς διανύουμε δύσκολες ώρες και αυτό είναι σε όλους γνωστό, άσχετα με το που αποδίδει ο καθείς τις ευθύνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αναμένεται να παραστούν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες αν στη σύσκεψη θα κληθούν να συμμετάσχουν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης ή αν η συνάντηση θα αφορά του πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που είχαν έλαβαν μέρος στις προηγούμενες εκλογές.