Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ!


Προβληματισμένοι είναι οι ειδικευόμενοι των χειρουργικών ειδικοτήτων (Γενικής Χειρουργικής, Ορθοπαιδικής, Γυναικολογίας, Νευροχειρουργικής, Θωρακοχειρουργικής, Νευροχειρουργικής, Ωτορινολαρυγγολογίας και Οφθαλμολογίας και Παιδοχειρουργικής) στο γενικό νοσοκομείο Νίκαιας με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο τους τελευταίους μήνες και αφορά τον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων αλλά και του νοσοκομείου γενικότερα.
Οι ώρες παρουσίας στο χειρουργείο μειώνονται δραματικά κάτι το οποίο συνεπάγεται λιγότερος χρόνος εκπαίδευσης, μικρότερη εμπειρία και μηδαμινή ευχέρεια για ...χειρουργική ανεξαρτησία μετά το τέλος της ειδικότητας τους. Οι δύο χειρουργικές κλινικές έχουν τη δυνατότητα για 2 χειρουργικά τραπέζια η κάθε μία εβδομαδιαίως ενώ η ορθοπαιδική για τρία, ένα μέρα παρά μέρα, χρόνος που επαρκεί για την καλύψη των περιστατικών των εφημερίων. Αν συνυπολογίσει κανείς την ανεπάρκεια υλικών που υπάρχει από το εμπάργκο των προμηθευτών καταλαβαίνει κανείς πόσο εγκλωβισμένοι αισθάνονται οι ειδικευόμενοι που βλέπουν να περνάει ο χρόνος ειδικότητάς τους ανεκμετάλλευτος.
«Έχουμε καταντήσει εφημερατζίδικο» καταγγέλουν. Το γενικό νοσοκομείο Νίκαιας δέχεται το μεγαλύτερο όγκο περιστατικών από όλα της Αττικής και κυρίως από τα υπόλοιπα τρία που εναλλάσσεται στις εφημερίες (Αττικό, Θριάσιο και Τζάννειο). Ειδικά το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟ το οποίο χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός ως το πιο σύγχρονο και εξελιγμένο δέχεται τα λιγότερα περιστατικά σε ό,τι αφορά το τραύμα. Η έλλειψη νευροχειρουργικού και θωρακοχειρουργικού τμήματος στο χώρο του ΤΕΠ αυτομάτως το «προστατεύει» από οποιαδήποτε σοβαρό τροχαίο. Ειδικά το ΕΚΑΒ επιλέγει τη Νίκαια ακόμα και μέρες που δεν εφημερεύει και εφημερεύει το ΑΤΤΙΚΟ, για τις πρώτες βοήθειες, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Όλα αυτά μετατρέπουν την ειδικότητα σε ειδικότητα τραύματος και επειγόντων…οι ειδικευόμενοι χειρουργικής έχουν ξεχάσει από πότε έχουν να δουν κήλες ή χολοκυστεκτομές, οι ειδικευόμενοι ορθοπαιδικής έχουν ξεχάσει πως γίνονται οι ολικές αρθροπλαστικές, τα κότσια ή τα σύνδρομα καρπιαίου σωλήνα και οι οφθαλμίατροι ψάχνουν τον καταρράκτη με το…σταγονόμετρο.
Το κακό έχει παραγίνει με την επίσχεση προσωπικού το τελευταίο δίμηνο. Τα χειρουργεία έχουν μειωθεί ακόμα περισσότερο…και αντί να βρίσκεται λύση το πρόγραμμα διογκώνεται. Πολλοί ειδικευόμενοι κυρίως από το αναισθησιολογικό τμήμα επέλεξαν αυτή την περίοδο να κάνουν το κυκλικό πρόγραμμά τους σε άλλα νοσοκομεία, άλλοι ψάχνουν τη λύση του εξωτερικού και οι υπόλοιποι έχουν την προσμονή για την επόμενη εφημερία και την αγωνία να μπορέσουν να «χωθούν» σε κάποιο χειρουργείο.