Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας των παιδιών!

Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία.
Οι ερευνητές μελέτησαν 244 παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 7 ετών. Κάθε έξι μήνες μετρούσαν το βάρος, το ύψος και το σωματικό τους λίπος. Ο ύπνος και οι σωματικές τους δραστηριότητες μετρήθηκαν στις ηλικίες των τριών, τεσσάρων και πέντε ετών.
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο σε μικρότερες ηλικίες, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος στην ηλικία των επτά ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο συσχετισμός αυτός ενδέχεται να οφείλεται απλά στο γεγονός ότι τα
παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν περισσότερο χρόνο για να φάνε αλλά και σε πιθανή μεταβολή των ορμονών τους που επηρεάζουν την όρεξη.

Ο καθηγητής Ian Maconochie του Royal College of Paediatrics and Child Health σχολιάζοντας την έρευνα, δήλωσε ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών κοιμούνται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 11 ώρες τη νύχτα και τη μέρα.
"Ωστόσο το 20% των παιδιών αυτής της ηλικίας αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου και ήδη γνωρίζουμε ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προσοχή, τη μνήμη, τη συμπεριφορά και τις σχολικές επιδόσεις. Αυτή η έρευνα αποτελεί μια χρήσιμη προσθήκη στα ήδη γνωστά για τον παιδικό ύπνο".