Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ: Γιατρειά από έμφραγμα μόνο σε 4 νοσοκομεία!

Μόνο 4 αιμοδυναμικά εργαστήρια λειτουργούν στη Β. Ελλάδα, εκ των οποίων 3 στη Θεσσαλονίκη (ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου») και 1 στην Αλεξανδρούπολη.
Οι ασθενείς με έμφραγμα από τα υπόλοιπα 19 νοσοκομεία της Β. Ελλάδας διακομίζονται αναγκαστικά στα νοσοκομεία αυτά, παρότι θα έπρεπε να τύχουν άμεσης φροντίδας, καθώς οι 3 πρώτες ώρες θεωρούνται κρίσιμες. Το πρόβλημα επιτείνεται και από την αδυναμία του ΕΚΑΒ να εκτελέσει τη διακομιδή των ασθενών, λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης ασθενοφόρων. Αποτέλεσμα είναι το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
Τα παραπάνω επισημαίνει σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας και τις Γ' και Δ' Υγειονομικές
Περιφέρειες ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ Παράσχος Γκελερής.
Σύμφωνα με την ΚΕΒΕ, το 2010 νοσηλεύτηκαν στις καρδιολογικές κλινικές της Μακεδονίας και της Θράκης για οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου 2.200 ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.670 (75%) σε νοσοκομεία που δεν διέθεταν αιμοδυναμικό εργαστήριο. Το ποσοστό που διακομίστηκε από νοσοκομείο χωρίς εργαστήριο σε νοσοκομείο με εργαστήριο ήταν μόλις 5%, ενώ οι ασθενείς που έφτασαν καθυστερημένα (πάνω από τρεις ώρες) ξεπερνούν το 50%. Η επέμβαση της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής, ακόμη και σε νοσοκομεία που είχαν τη δυνατότητα να την εφαρμόσουν, έγινε μόλις στο 30-35% των ασθενών.
Σύμφωνα με τον Π. Γκελερή, είναι άμεση η ανάγκη λειτουργίας αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και σε ένα ή δύο επιπλέον νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, προκειμένου να αντιμετωπίζονται επιτυχώς τα περιστατικά εμφράγματος και να μειωθεί το ποσοστό θνησιμότητας ασθενών.