Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Γιατροί Νίκαιας: Επανεξέταση στάσης αν δοθούν εγγυήσεις, τι λέει η ΟΕΝΓΕ.

 Νίκαις-Αγιος Παντελεήμων
Οι γιατροί του Νοσοκομείου της Νίκαιας θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους στη γενική συνέλευση της Παρασκευής, αν και εφ όσον υπάρξει εγγύηση για την πληρωμή των εφημεριών Δεκεμβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2011.
Ο εκπρόσωπος των γιατρών στο δ.σ. του νοσοκομείου κ.Παπανικολάου μιλώντας στον «Αθήνα 984» και την Έλενα Μπρέγιαννη, δήλωσε ότι η χθεσινή απάντηση του υπουργείου Υγείας είναι «μερική λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο της Νίκαιας, τουλάχιστον
σε ότι αφορά τις εφημερίες Σεπτεμβρίου –Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Αν εντός της ημέρας υπάρξει εγγύηση από την πλευρά της διοίκησης ή την ΥΠΕ, τότε θα επανεξετάσουμε τη στάση μας για τη διακοπή των εφημεριών από το Σάββατο. Τη απόφαση θα λάβει η γενική συνέλευση της Παρασκευής».
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «θα συντάξει τροποπολογία στο νομοχέδιο για τις αλλαγές στο ΕΣΥ με την οποία θα  αναμορφώνονται οι ζώνες εφημέρευσης σε σχέση με το πλαφόν 9% και σύμφωνα με την πρόταση της ΟΕΝΓΕ».
Τι απαντά η ΟΕΝΓΕ
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας επισημαίνει ότι δεν υπήρξαν τέτοιου είδους ρυθμίσεις από την ΟΕΝΓΕ. Συγκεκριμένα, ο κ. Δ. Βαρνάβας αναφέρει τα εξής σε σχέση με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:
«Τα εκρηκτικά προβλήματα που ανέκυψαν με τις άδικες και ισοπεδωτικές ρυθμίσεις του νόμου 3868/10, σε συνδυασμό με την παράλογη εφαρμογή πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες και την επιπρόσθετη αλλαγή ζωνών εφημέρευσης, ανάγκασαν το υπουργείο Υγείας να προβεί σε μία ήσσονος σημασίας ρύθμιση, για την οποία μάλιστα πανηγυρίζει και εξέδωσε το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου.
Ο συντάκτης του Δελτίου είναι βέβαιο πως αγνοεί στοιχειώδη πράγματα και ονομασίες, πολλώ δε μάλλον εξελίξεις που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα. Εφευρίσκει ανύπαρκτη "Επιτροπή της ΟΕΝΓΕ", η οποία δήθεν συμβούλευσε το Υπουργείο να καθορίσει τις ζώνες εφημέρευσης, από τις οποίες προκλήθηκε ως γνωστόν η απερίγραπτη κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία της χώρας τις τελευταίες μέρες.
Είναι απαράδεκτη και ανήθικη η απόπειρα του υπουργείου Υγείας να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του και να τις μετακυλίσει σε τρίτους. Η ΟΕΝΓΕ όχι μόνο δεν εισηγήθηκε τέτοιες ρυθμίσεις, αλλά από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε δυναμικά ώστε να μην τεθούν σε εφαρμογή. Θυμίζουμε πως η 5θήμερη απεργιακή κινητοποίηση εναντίον του νόμου 3868/10 καθώς και όλες οι πρόσφατες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως στόχο να αποτρέψουν την εισαγωγή διαλυτικών ρυθμίσεων στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Τετάρτης 12 Ιανουαρίου 2011, είναι η εξής:
Με το Ν. 3868 / ΦΕΚ 129Α / 3-8-2010 (άρθρο 4) ρυθμίστηκε ο τρόπος πληρωμής των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ. Με το Ν. 3896 / ΦΕΚ 207Α/ 8-12-2010 επανακαθορίστηκαν, με βάση και την πρόταση της Επιτροπής ΟΕΝΓΕ, οι ζώνες εφημέρευσης των Νοσοκομείων – Κ.Υ. Η Κ.Υ.Α 2/75264/0022 ΦΕΚ 1883Β / 12-12-2010 για την αμοιβή των πρόσθετων εφημεριών (πέραν των αναφερομένων στο Ν. 3868/10) εκδόθηκε την 30/11/10 και περιείχε “plafond” 9% ανά νοσοκομείο επί των αναφερομένων στο Ν. 3868/10). Η ανωτέρω ΚΥΑ επανεκδόθηκε και δημοσιεύθηκε! στο ΦΕΚ 2008Β/ 27-12-2010 και ισχύει από 1-12-2010 με plafond 9% ανά ΔΥΠε (βάσει του μέσου όρου πρόσφατων εφημεριών κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο). Η Επιτροπή της ΟΕΝΓΕ επανεξέτασε τα ανωτέρω και εισηγήθηκε σχετικά στην Πολιτική Ηγεσία το θέμα αναμόρφωσης των ζωνών εφημέρευσης.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα εντάξει σχετική ρύθμιση στο επερχόμενο νομοσχέδιο, με την οποία θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προέκυψαν με την εφημέρευση στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας.
Κατόπιν όλων αυτών που έγιναν γνωστά μετά τη συνάντηση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συνδέσμου (Π.Ι.Σ.) την περασμένη Δευτέρα 10/01/2011, οι συγκεκριμένες ενέργειες, που στρέφονται εναντίον των πολιτών, δεν έχουν κανένα νόημα.