Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Επεμβατική καρδιολογία και οικονομική κρίση, του Χριστ.Στεφανάδη*.


Είναι γνωστό ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα κατέχουν την πρώτη θέση από όλες τις άλλες νόσους στον δυτικό κόσμο.
Τις τελευταίες δεκαετίες η επεμβατική καρδιολογία (=θεραπευτικές επεμβάσεις χωρίς εγχείρηση, όπως η αγγειοπλαστική, η τοποθέτηση stent,
η σύγκλιση ενδοκαρδιακών επικοινωνιών, η τοποθέτηση βαλβίδων κ.λπ.) και η επεμβατική ηλεκτροφυσιολογία (θεραπεία αρρυθμιών με καθετήρες, τοποθέτηση βηματοδοτών και απινιδιστών κ.λπ.) έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και τούτο οφείλεται στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των μεθόδων αυτών, τις λιγότερες επιπλοκές και τη μικρότερη ταλαιπωρία του ασθενούς σε σύγκριση με τη χειρουργική θεραπεία.
Οι συσκευές όμως αυτές έχουν υψηλό κόστος. Το κόστος αυτό στη χώρα μας ήταν δυσανάλογα
υψηλό συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή τις ΗΠΑ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα με ορθές διοικητικές παρεμβάσεις οι τιμές μειώθηκαν πολύ σημαντικά, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο των τιμών που καταγράφονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η διενέργεια κεντρικού διαγωνισμού προμηθειών είναι σίγουρο ότι θα παγιώσει την εναρμόνιση της ελληνικής αγοράς από πλευράς τιμών με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην εποχή μάλιστα της οικονομικής κρίσης, αυτό θα δώσει μεγάλη ανάσα στα «νοσηρά» οικονομικά της υγείας. Με μια μόνο προϋπόθεση, ίσως τη σοβαρότερη:
Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή «χαμηλό κόστος - ποιότητα - αποτελεσματικότητα». Θα πρέπει δηλαδή να θωρακιστεί το σύστημα από την είσοδο στην ιατρική πράξη, εν προκειμένω στην επεμβατική καρδιολογία, υλικών χαμηλού κόστους αλλά μη τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας. Ειδικότερα στο χώρο των stent, που η κατασκευή τους σήμερα είναι σχετικά εύκολη, υπάρχουν στη διεθνή αγορά προϊόντα με μη τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα.
Αναφερόμαστε στα stent γιατί όσον αφορά τις εμφυτευόμενες ηλεκτροφυσιολογικές συσκευές (βηματοδότες - απινιδιστές) εκεί η τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή τους είναι υψηλή και πολύπλοκη και για αυτό μόνο μεγάλοι κατασκευαστές μπορούν να προωθήσουν ανταγωνιστικά προϊόντα. Επίσης, οι διάφοροι καθετήρες, σύρματα κ.λπ., που χρησιμοποιούνται στην επεμβατική καρδιολογία, δεν παραμένουν μέσα στα αγγεία ή την καρδιά του ασθενούς. Τα stent όμως εμφυτεύονται και παραμένουν εφ' όρου ζωής.
Ποια είναι η σωστή κατά την άποψή μας προσέγγιση;
Προμήθεια stent από κατασκευαστικούς οίκους που να κυκλοφορούν ευρύτερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε κάθε περίπτωση stent που να διαθέτουν αποτελεσματικότητα τεκμηριωμένη μέσα από μεγάλες κλινικές μελέτες, δημοσιευμένες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
Οι ανωτέρω προϋποθέσεις δεν συνεπάγονται αναγκαστικά και υψηλότερο κόστος, αφού τα προϊόντα αυτά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διατίθενται σε ανταγωνιστικές τιμές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι επιθυμούμε την έξοδο από την οικονομική κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας, αφού αυτό είναι μονόδρομος. Για να επιτύχουμε όμως την έξοδο αυτή μαζί με άλλες βασικές προϋποθέσεις και δράσεις, απαιτείται καρδιαγγειακή υγεία. Και η υγεία αυτή δεν διασφαλίζεται απόλυτα με χρήση προϊόντων στην επεμβατική καρδιολογία μη τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας.
*