Όσοι εργάζονται σε γραφείο, όσοι απολαμβάνουν με το παραπάνω το καθισιό στον καναπέ ή τον υπολογιστή κι όσοι γενικότερα, περνούν πολλές ώρες καθιστοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ο κίνδυνος των οποίων, όμως, μπορεί να μειωθεί με μικρά διαλείμματα.
Τη στιγμή που τεχνολογικές εξελίξεις ευνοούν ακόμη περισσότερο το καθισιό, οι ερευνητές συνιστούν στους ανθρώπους να μην χάνουν την παραμικρή ευκαιρία, μέσα στην καθημερινότητά τους, να σηκώνονται όρθιοι και να περπατούν. Νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αποτελεί την πρώτη μεγάλη έρευνα
που συσχετίζει τη συνολική ώρα του καθισιού και των διαλειμμάτων από αυτό, με τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη και άλλες μεταβολικές ασθένειες, καθώς επίσης με την χρόνια φλεγμονή, που παίζει ρόλο, μεταξύ άλλων, και στην αρτηριοσκλήρυνση.
Η έρευνα, αναλύοντας δεδομένα από περίπου 4.700 άτομα άνω των 20 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρατεταμένες περίοδοι καθισιού, ακόμα κι αν συνδυάζονται με σωματική άσκηση, επιδεινώνουν τους δείκτες της καρδιο-μεταβολικής λειτουργίας και των φλεγμονών. Οδηγούν σε μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, μικρότερη «καλή» χοληστερόλη, υψηλότερη C-αντιδρώσα πρωτείνη (σημαντική ένδειξη εξελισσόμενης εσωτερικής φλεγμονής στον οργανισμό) και υψηλότερα τριγλυκερίδια.
Διαπιστώθηκε, όμως, επίσης, ότι ακόμα και στους ανθρώπους που περνάνε πολλή ώρα καθιστοί συνολικά, αν στο ενδιάμεσο σηκώνονται συχνά-πυκνά, έστω και για λίγο, η μέση τους είναι μικρότερη, όπως χαμηλότερη είναι και η C-αντιδρώσα πρωτεϊνη.
Το 25% των ατόμων που έκαναν τα περισσότερα διαλείμματα, είχαν κατά μέσο όρο 4,1 εκατοστά μικρότερη διάμετρο μέσης σε σχέση με το 25% των ατόμων που έκαναν τα λιγότερα διαλείμματα.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο λιγότερος καθιστικός χρόνος ήταν 1,8 ώρες την μέρα και ο περισσότερος 21,2 ώρες. Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι περνάνε πάνω από τη μισή μέρα καθισμένοι, χωρίς, πάντα, να το συνειδητοποιούν.
Ο μικρότερος αριθμός διαλειμμάτων μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας ήταν 99. Οι καταγραφές των διαλειμμάτων έγιναν με ειδική μικρή συσκευή που οι εθελοντές φορούσαν στο γοφό τους.
Η μελέτη, υπό την ερευνήτρια δρα Ζενεβιέβ Χίλι του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό “European Heart Journal”.