Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Στην αναμονή για τις συμβάσεις με τα απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ !

work-in-hospital
Υπομονή φαίνεται πως θα πρεπει να δείξουν οι ασφαλισμένοι που θέλουν να επισκεφθούν κάποιο γιατρό ή να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις στο ΕΣΥ κατά την απογευματινή βάρδια, καθώς η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Ειδκότερα, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν υπογραψει ακόμη συμβάσεις με το ΕΣΥ, ώστε να πηγαίνουν οι ασφαλισμένοι τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα και να μη χρειαζεται να πληρώνουν τουλάχιστον για τις απεικονιστικές εξετάσεις - για τις επισκέψεις στους  γιατρούς θα πληρώνουν ουτως ή άλλως και θα έχουν μια κάλυψη μόνο της τάξης των 20 ευρω.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασιας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης
Τιμοσίδης διαβεβαίωσαν την Τετάρτησε κοινη συνένετευξη τύπου ότι οι συμβασεις θα υπογραφούν τις επόμενες ημέρες από τους διοικητές των ταμείων και έτσι οι ασθενείς θα έχουν πλήρη κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων, και μέρος των ιατρικών επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία.
Μέχρι στιγμής, όμως, όποιος επισκεφθεί απόγευμα δημοσιο νοσοκομείο θα πρέπει να πληρωσει κανονικά την επίσκεψη και τις διαγνωστικές εξετάσεις εάν βεβαίως στο νοσοκομείο που θα επιλέξει θα υπάρχουν γιατροί και προσωπικό για να έχει λειτουργήσει το τμήμα.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτης υπουργός εργασίας, στόχος είναι να μειωθούν σταδιακά οι δαπάνες Υγείας όλων των ταμείων. Συγκεκριμένα, από 10,2 δις ευ4ρώ που ηταν το 2009, στόχος είναι το 2012 να περιορισθούν στα 7 δις.
Σημερα 55 νοσοκομεία λειτουργούν το απόγευμα και τον Ιανουάριο αναμενεται να ενταχθούν στο συστημα της ολοήμερης λειτουργίας άλλα 8.
Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το θέμα των πανεπιστημιακών γιατρών οι οποίοι έχουν ζητήσει να  εξαιρεθούν από το σύστημα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και  να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.