Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

ΕΟΠΥΥ: 300 εκατ. ευρώ περισσότερες δαπάνες για περίθαλψη το α΄ πεντάμηνο

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υπέρβαση από τους στόχους του προϋπολογισμού που ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ καταγράφεται, τους πρώτους πέντε μήνες του 2015, στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Τους πρώτους μήνες του έτους, οι ασφαλισμένοι φαίνεται ότι έκαναν λιγότερες παρακλινικές εξετάσεις σε σχέση με πέρυσι, έλαβαν εξίσου πολλά φάρμακα και χρειάστηκαν πολύ περισσότερες... φυσικοθεραπείες.

Την αρνητική «πρωτιά» στην υπέρβαση επί του προϋπολογισμού έχουν τα φάρμακα, αφού για το πεντάμηνο έφτασε τα 124,3 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα καταγράφεται σημαντική αύξηση στις συνταγές φαρμάκων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των συνταγών αυξήθηκε κατά 500.000 ανά μήνα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, ενώ 100.000 περισσότεροι ασφαλισμένοι έλαβαν συνταγή, πιθανόν λόγω αύξησης νοσηρότητας. Τη δεύτερη θέση στα ποσά υπέρβασης κατέχουν οι διαγνωστικές εξετάσεις με 74,7 εκατ. ευρώ (το πρώτο τετράμηνο) και τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές με 48,65 εκατ. ευρώ (επίσης το τετράμηνο).
Σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές δαπάνες, φαίνεται ότι όπου ελήφθησαν μέτρα, οι υπερβάσεις μειώθηκαν. Αντίθετα, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015, φαίνεται ότι οι ασφαλισμένοι χρειάστηκαν πολύ περισσότερες...φυσικοθεραπείες, αφού αυξήθηκε η σχετική δαπάνη κατά 23,8% σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η φαρμακευτική δαπάνη για τους πρώτους πέντε μήνες του 2015 ξέφυγε πολύ από τους στόχους του προϋπολογισμού. Με μηνιαίο όριο δαπανών τα 166,6 εκατ. ευρώ, η μηνιαία υπέρβαση ήταν κατά μέσο όρο 25 εκατ. ευρώ, με χειρότερο μήνα τον Μάρτιο, όταν η δαπάνη έφτασε τα 208,5 εκατ. ευρώ (41,9 εκατ. ευρώ υπέρβαση), και «καλύτερο» τον Φεβρουάριο, όταν η δαπάνη ήταν 179,12 εκατ. ευρώ (12,4 εκατ. ευρώ υπέρβαση). Ενας βασικός λόγος για τον οποίο η φαρμακευτική δαπάνη «ξέφυγε», ήταν η καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θέτει μηνιαίο πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης από κάθε γιατρό, ανά ασφαλισμένο και στους στόχους γενοσήμων. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα και αναμένεται να «αποδώσει» το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Επιπλέον επιβαρυντικά στη φαρμακευτική δαπάνη επέδρασε και η εισαγωγή το 2014 νέων φαρμάκων -εκ των οποίων κάποια υψηλού κόστους- στη θετική λίστα φαρμάκων.

Εκτός στόχου κινούνται και εφέτος οι δαπάνες για τις διαγνωστικές επεμβάσεις. Ωστόσο φαίνεται να συγκρατείται σε σχέση με πέρυσι η υπέρβαση. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014, τα διαγνωστικά εργαστήρια είχαν πραγματοποιήσει παρακλινικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ ύψους 206,04 εκατ. ευρώ, ενώ το φετινό αντίστοιχο διάστημα η σχετική δαπάνη ήταν 175,35 εκατ. ευρώ (μεσοσταθμική μείωση 14,9%) με μηνιαίο όριο προϋπολογισμού 100,6 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 30% σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται και στις ιατρικές πράξεις ιδιωτικών γιατρών που μάλιστα κινούνται εντός στόχων προϋπολογισμού (μόλις 32.800 ευρώ υπέρβαση). Η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται στις δαπάνες για φυσικοθεραπείες (31,93 εκατ. ευρώ και υπέρβαση 11,2 εκατ. ευρώ το α΄ τετράμηνο του 2015, έναντι 25,79 εκατ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα).

Διαγνωστικές εξετάσεις

«Η μείωση των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις το α΄ τετράμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2014 οφείλεται στην εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών, το πλαφόν ανά ασφαλισμένο, ανάλογα με την ειδικότητα, στους περιορισμούς στον αριθμό και το είδος των διαγνωστικών εξετάσεων που γράφει κάθε γιατρός. Αντίθετα, στις κατηγορίες στις οποίες δεν έχουν ληφθεί μέτρα, η δαπάνη συνεχίζει να είναι η ίδια ή ακόμη και μεγαλύτερη», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός. Και συνεχίζει: «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε, δηλαδή κατευθυντήριες οδηγίες, πρωτόκολλα, μέτρα ελέγχου της δαπάνης που θα περιορίζουν τη σπατάλη, αλλά και δεν θα στερούν σε καμία περίπτωση τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι. Αυτή, άλλωστε, είναι και η κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας, διαβούλευση με τους γιατρούς και τους άλλους παρόχους, συνεννόηση και μέτρα κοινά αποδεκτά που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση, κυρίως σε αυτούς που έχουν μεγάλη ανάγκη».

Τα πέντε μέτρα του υπ. Υγείας

Με πέντε παρεμβάσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και να αποδίδουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, όσο γίνεται πιο κοντά στους στόχους, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

- Επέκταση των υφιστάμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων για προληπτικές εξετάσεις και ενσωμάτωση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση - «κόφτη» για τη μέγιστη συνταγογραφούμενη ποσότητα παρακλινικών εξετάσεων ανά παραπεμπτικό ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού.

- Εφαρμογή του νέου πλαφόν δαπάνης συνταγογραφούμενων φαρμάκων ανά ασφαλισμένο και του κατώτατου ορίου συνταγογράφησης γενοσήμων.

- Ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, με στόχο πιο συμφέρουσες τιμές για καινοτόμα φάρμακα.

- Αναδιαμόρφωση του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων, και

- Αλλαγή του συστήματος των rebates (δηλαδή των εκπτώσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία), με τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος rebate όγκου. Πέρυσι, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επέστρεψαν στον ΕΟΠΥΥ για rebate το ποσό των 226 εκατ. ευρώ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 140 εκατ. ευρώ με το νέο rebate όγκου.