Θεσσαλονίκη, κλείνει. Εχει προηγηθεί η συνταξιοδότηση του διευθυντή του και η δήλωση αδυναμίας του νέου διευθυντή να αντεπεξέλθει στο έργο αυτό.
Το Κέντρο Μεταμόσχευσης Ηπατος δεν ήταν μια ξεχωριστή μονάδα με δικό της δυναμικό. Δανειζόταν γιατρούς της χειρουργικής κλινικής για να διενεργεί τις μεταμοσχεύσεις. Ο νέος διευθυντής, όταν αναλαμβάνει, εξηγεί ότι η γενική εφημερία, η γενική χειρουργική, το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό έργο της κλινικής του είναι ήδη αρκετή δουλειά. Δουλειά που δεν γινόταν, αφού όλο το βάρος της ομάδας χειρουργών έπεφτε στις μεταμοσχεύσεις.
Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας, που έχει εισηγητικό και όχι εκτελεστικό ρόλο, εισηγείται στο υπουργείο Υγείας την αναγκαιότητα εύρεσης μιας λύσης για τη λειτουργία του κέντρου μεταμόσχευσης. Το υπουργείο Υγείας, που είναι το μόνο που μπορεί να λύσει το πρόβλημα, δεν ασχολείται. Για ένα χρόνο από το κλείσιμο του κέντρου, όλοι οι ασθενείς εξυπηρετούνται από τη Θεσσαλονίκη!
Μόνο τώρα, ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης ανέφερε στην «Ε» ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Υγείας την ερχόμενη Τρίτη, ειδικά για το θέμα.
Στο Λαϊκό έγιναν σε 3 χρόνια 35 μεταμοσχεύσεις, ενώ επί 20 χρόνια πραγματοποιούνται στα χειρουργεία του μεταμοσχεύσεις νεφρού. Για να γίνει μία μεταμόσχευση απαιτείται συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων, εμπειρία και υποδομές που το Λαϊκό διαθέτει.
«Ρεαλιστικά, το Λαϊκό είναι το μοναδικό νοσοκομείο που λόγω της εμπειρίας και της υποδομής μπορεί να αναλάβει αυτό το εγχείρημα. Αν όμως επιλυθούν κάποια προβλήματα κεντρικά, από το υπουργείο», λέει στην «Ε» ο Γιάννης Μπολέτης, υπεύθυνος νεφρολόγος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού του Λαϊκού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.