Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Εμπλοκή με το πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες!

doctor-brain-scan

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας θεσμοθέτησαν πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες. Ήδη οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να μην εγγράφουν στο εξής καμία πρόσθετη εφημερία και το αποτέλεσμα θα είναι να παρατηρηθεί στο τέλος Ιανουαρίου αδυναμία εφημέρευσης σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη
συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου. Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι το 9% τέθηκε τελευταία στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών, , κάτι που αιφνιδίασε και το υπουργείο Υγείας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει επαφή με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα και να πληρωθούν στο ακέραιο οι εφημερίες που εκτελέστηκαν, καθώς και εκείνες που θα εκτελούνται στο μέλλον.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έθεσαν επίσης στον υπουργό Υγείας μεταξύ άλλων και τα εξής θέματα:
-- Η ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, δεν συνιστά δημιουργία δομών ΠΦΥ. Το ήδη υπερφορτωμένο και δυσλειτουργικό ΙΚΑ θα κληθεί πλέον να εξυπηρετήσει μέσω των απαρχαιωμένων υποδομών του, εκτός των δικών του και όλους τους άλλους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί δραματικά η ποιότητα
υπηρεσιών υγείας. Σε περίπτωση ένταξης γιατρών του ΙΚΑ στο ΕΣΥοι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ ότι αυτή θα γίνει με τις
ίδιες εργασιακές και μισθολογικές σχέσεις που ισχύουν για τους γιατρούς του ΕΣΥ και επιπλέον δεν θα χαθούν νοσηλευτικές κλίνες.
-- Το μέλλον των 2000 θέσεων γιατρών μετά την επιβολή του κανόνα 1/5 από την τρόικα.
Από πλευράς του κ. Λοβέρδου υπήρξε δέσμευση (η οποία μάλιστα επαναλήφθηκε τρείς φορές) ότι κάθε θέση που προκηρύχθηκε ή θα προκηρυχθεί μέχρι 31/12/10 δεν εμπίπτει στον κανόνα 1/5. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τον υπουργό θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, κριθεί ή βρίσκονται στο υπουργείο Υγείας για διορισμό δεν κινδυνεύουν να απολεσθούν.
Η ΟΕΝΓΕ καλεί σε πανιατρική σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιανουαρίου 2011.