Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Καλά νέα για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική νόσο.

Η χρόνια νεφρική νόσος επηρεάζει περίπου ένα στα 10 άτομα σε όλο τον κόσμο. Όσοι πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο τείνουν να έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών επεισοδίων ή εγκεφαλικού. Περίπου το 60% αυτών των ασθενών πεθαίνει από καρδιαγγειακά αίτια. Έως τώρα, δεν ήταν γνωστός ο τρόπος πρόληψης των καρδιαγγειακών σε αυτούς τους ασθενείς λόγω του ότι η διαδικασία του τεχνητού νεφρού θεωρείται πως αλλάζει πολλά στην παθοφυσιολογία του σώματος και δεν ξέρουμε αν η αλλαγή κλασικών παραγόντων κινδύνου, όπως η υπερχοληστερολαιμία, μειώνουν τα καρδιαγγειακά.

Το πρόσφατο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας ωστόσο, μας έδωσε εξαιρετικά νέα σχετικά με τη δυνατότητα μιας υπάρχουσας θεραπείας να μειώνει κατά περίπου 20% τα καρδιακά επεισόδια, τα εγκεφαλικά και τις επεμβάσεις καρδιάς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης τυχαιοποιημένης μελέτης που έγινε ποτέ στον κόσμο σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο (μελέτη SHARP) , η χρήση του συνδυασμού εζετιμίμπης και σιμβαστατίνης, για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, μπορεί να αποβεί σωτήρια για την αποφυγή των παραπάνω αναφερθέντων συμβάντων.
Ήταν ήδη γνωστό ότι η μείωση της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης για τη διάνοιξη αρτηριών σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία. Ωστόσο, αυτή η μελέτη τώρα δείχνει ότι η μείωση της χοληστερόλης έχει παρόμοια αποτελέσματα και σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της κατάστασης των νεφρών τους. Η μακροχρόνια λήψη τής θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 20% περίπου των καρδιακών επεισοδίων και επεμβάσεων για τη διάνοιξη αρτηριών, με αποτέλεσμα να έχουμε επιτέλους τη δυνατότητα να γνωρίζουμε έναν ακόμα φαρμακευτικό τρόπο για να βοηθήσουμε μία από τις δυσκολότερες ομάδες ασθενών, αυτούς με νεφρική ανεπάρκεια, να εμφανίσουν λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάντα.
Στη μελέτη SHARP (Study of Heart and Renal Protection - Μελέτη της Νεφρικής και Καρδιακής Προστασίας) την οποία σχεδίασαν και πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συμμετείχαν περίπου 9.500 εθελοντές ηλικίας 40 ετών και άνω που έπασχαν από χρόνια νεφρική νόσο, και οι οποίοι επιλέχθηκαν από 380 νοσοκομεία σε 18 χώρες.
Τα σημαντικότερα ευρήματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι :
*Οι ασθενείς που έλαβαν το συνδυασμό εζετιμίμπης/ σιμβαστατίνης υπέστησαν κατά ένα έκτο λιγότερα καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά ή επεμβάσεις για διάνοιξη αρτηριών («μείζονα αθηροσκληρωτικά συμβάματα»).
*Η προσθήκη 10mg εζετιμίμπης σε 20mg σιμβαστατίνης ημερησίως οδήγησε σε σημαντική μείωση της LDL-χοληστερόλης («κακή χοληστερίνη») με ασφάλεια. Αυτή η συνδυαστική θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για ασθενείς που πάσχουν από νεφρική νόσο, καθώς περιορίζει την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών από τις υψηλές δόσεις στατίνης.
Γνωρίζαμε από προηγούμενες δοκιμές ότι οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία. Ωστόσο, εθεωρείτο ευρέως ότι η υψηλή χοληστερόλη δεν ήταν σημαντική αιτία καρδιακών επεισοδίων ή εγκεφαλικών σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, επομένως η μείωση της χοληστερόλης ενδεχομένως να μην είχε ωφέλιμη επίδραση σε αυτούς τους ασθενείς. Τώρα, η μελέτη SHARP παρέχει την πρώτη άμεση τεκμηρίωση ότι η μείωση της χοληστερόλης είναι πράγματι ωφέλιμη σε ασθενείς με νεφρική νόσο και ότι τα οφέλη αυτά είναι σημαντικά.